Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
Objawy u maluszka, które Pani opisuje mogą wskazywać na alergię.
Trzeba to potwierdzić u alergologa.
serdecznie pozdrawiam
IJ
Proszę udać się na konsultację do lekarza dermatologa dzieciecego lub alergologa.Po badaniu lekarz dobierze odpowiednie leczenie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak może objawiać się u mnie alergia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Wysypka skórna przy alergii pokarmowej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Podejrzenie pokrzywki, świądu oraz alergii – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia na nikiel a wysypka w obrębie skóry – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy po kiwi może wystąpić alergia skórna? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Wysypka przy alergii wziewnej – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wysypka na rękach i dłoniach – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy alergia na białka mleka nie objawia się wysypką? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jakie są objawy alergii na sierść kota? – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Czy to alergia na owoce cytrusowe? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak