Zanim zaczniesz odchudzanie
Nadejście wiosny i zbliżające się lato stają się motywacją wielu osób do zrzucania nadprogramowych kilogramów. Baszar El-Helou z Pracowni dietetycznej WANILIA, opowiada o tym, jakie kroki należy podjąć, by odchudzanie nie wyrządziło naszemu organizmowi negatywnych symptomów.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Witam,
podczas obliczenia zapotrzebowania energetycznego do diety redukcyjnej, pod uwagę bierze się wzrost, masę ciała, wiek aktywność fizyczną, dlatego dla każdej osoby oblicza się ją indywidualnie. Niestety podała Pani za mało danych, aby można było stwierdzić czy 1300 kcal, to odpowiednia wartość.
Zapraszam do odwiedzenia bloga, którego prowadzę http://fit-amina.blogspot.com/ znajdują się na nim porady oraz przepisy, które może Pani wykorzystać podczas przygotowywania posiłków.
Pozdrawiam,
Magdalena Borowiec
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie z wagi 100 kg u 19-latki – odpowiada Mgr Małgorzata Gajewczyk
- Co można jeść podczas odchudzania się? – odpowiada Katarzyna Podrażka-Kurcewicz
- Ilość posiłków w diecie odchudzającej – odpowiada Mgr inż. Emilia Kołodziejska
- Jaka dieta i ćwiczenia dla 19-latka? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile powinnam jeść, żeby nie było efektu jojo? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Nieracjonalne odchudzanie się – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozłożyć prawidłowo posiłki, aby waga spadała? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby schudnąć z brzucha i ud? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska