Dieta dla 53-letniej osoby pozwalająca schudnąć

Chcialabym schudnąć mam 53 lata 162 cm wzrostu i 64 kg. Ostatnio nie moge za wiele sie ruszac po artroskopii kolana zostalo mi tylko plywanie. W okresie menopauzy w ktorym jestem b.trudno schudnac. Mam klopoty z chrzastka stawowa, prosze o dietę dostosowana dla mnie. Chcialabym schudnąć 4-5 kg. Nawet ze wzgledu na kolano.
KOBIETA, 53 LAT ponad rok temu

Witam Panią,

Menopauza oraz ograniczony ruch rzeczywiście mogą utrudniać odchudzanie ale nic straconego o ile zmotywuje ie Pani do działania i zastosuje zdrowa dietę. W tym momencie posiadam jednak zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty. Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk

0

Dzień dobry!

Kontakt internetowy pozwala na udzielenie uniwersalnych porad np.:
- należy unikać cukrów, węglowodanów prostych, żywności wysokoprzetworzonej, fast foodów, produktów gotowych
- pieczywo, ryż, makarony warto zamienić na razowe
- warto wprowadzić do diety dużo różnorodnych warzyw oraz niektóre owoce w nie za dużej ilości
- należy jeść 3-5 przemyślanych i prawidłowo skomponowanych posiłków dziennie i nie podjadać pomiędzy nimi
- należy zrezygnować z napojów słodzonych, kolorowych, gazowanych, na rzecz wody mineralnej, herbat, naparów ziołowych
- dieta powinna zawierać mięsa, ryby i strączki

itp.

Przygotowanie diety i jadłospisu dostosowanego dokładnie do Pani potrzeb (wieku, stanu zdrowia, liczby kilogramów, które należałoby zrzucić, Pani indywidualnych preferencji żywieniowych, dotychczasowych nawyków, alergii i nietolerancji pokarmowych itp.) wymaga jednak osobistego kontaktu z dietetykiem, przeprowadzenia szczegółowego wywiadu, pomiarów i badań diagnostycznych.

Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty