Witam,
proponowałabym zacząć od regularnych posiłków co 3-4 godziny. Proszę kierować się zasadą "mniej, a częściej". Ponadto proszę nie zapominać o odpowiedniej ilości wypijanych płynów - od 1,5 do 2 litrów/dziennie. Oczywiście postarać się wyeliminować słodycze, słodzone gazowane napoje, tłuste mięsa, potrawy smażone i wysokoprzetworzone. Nie można również zapominać o umiarkowanej aktywności fizycznej.
Serdecznie pozdrawiam
mgr Alicja Golonka
http://www.dietetyk-proporcja.pl
Witam!
Ubytek masy ciała powinien mieścić się w granicy 0,5-1,0 kg tygodniowo. Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Polecam zastosować zasady prawidłowego żywienia i na stałe wprowadzić je do swojego życia. Wskazówki żywieniowe znajdują się na mojej stronie http://diet-coaching.xaa.pl/ zapraszam do jej odwiedzenia
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczna dieta odchudzająca i redukująca otyłość brzuszną – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta i ćwiczenia a brak efektu u 25-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Szybkie przybieranie na wadze u 63-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta przy szybkim przybieraniu na wadze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jaka dieta bez efektu jojo dla 18-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Dieta DASH - profilaktyka i wspomaganie leczenia nadciśnienia.
Dieta DASH powstała pod koniec XX wieku w wyniku b
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,