Dlaczego cukier spada?

Witam. Mam 22 lata, od jakiegoś czasu badam sobie regularnie cukier. Na czczo wynosi od 95-99mg, Jednak np. 2-3h po cukier spada do 85, dlaczego tak się dzieje?
KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Spada mi cukier po posiłkach - dlaczego?

Witam Proszę o zinterpretowanie wyników badań. Od pewnego czasu bardzo źle się czuję, a lekarze wszystkie moje dolegliwości przypisują temu, iż jestem po operacji oponiaka mózgu i mam prawo mieć dolegliwości typu brak koncentracji, zaniki pamięci, bóle głowy, senność, lęki, uczucie usuwania podłoża spod nóg oraz wieczne uczucie, jakbym była pijana. Mi się wydaje, że za te dolegliwości odpowiedzialny jest cukier. Wyniki: insulina 3,5, krzywa: glukoza na czczo 70, 2godz. po obciąźeniu glukozą 75, g: 54. Od tygodnia mierzę cukier i nie wiem, co jest grane, ale po posiłkach cukier mi spada.

ponad rok temu
Lek. Izabela Brym
52 poziom zaufania

Witam.

Pani wyniki wskazują na hipoglikemię poposiłkową. Najczęściej taki stan (u osób nieprzyjmujących leków hipoglikemizujących i bez operacji żołądka) spowodowany jest obecnością hipoglikemii reaktywnej. Sądzę, że najlepszym rozwiązaniem będzie wizyta u lekarza rozinnego, który powinien skierować Panią na oddział endokrynologii, celem przeprowadzenia dokładnej diagnostyki. Inne przyczyny hipoglikemii to: guz insulinowy, hipoglikemia autoimmunologiczna, przerost komórek beta trzustki, przewlekła hipoglikemia hiperinsulimiczna, niewydolność wątroby, inne niż insulinoma guzy nowotworowe.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Dlaczego poziom cukru nie spada?

Jestem kobietą, 64lata, waga 74kg. wzrost 167cm, ma cukrzyce typu 2, poziom cukru wacha sie 120, biore leki Glucophage 500mg od 10 dni dwa razy dzienne, poprzednio bralam jeden raz dziennie, Obecnie nie widac zmiany poziomu cukru, posiłki/ staram sie jadac chleb razowy, chude wedlini, duzo ryb, owoce do południa, Co robię nie tak, ze nadal poziom cukru nie spada
KOBIETA, 64 LAT ponad rok temu

Samo jedzenie "zdrowych" produktów to nie wszystko. Muszą one buc również w odpowiedniej kaloryczności - stosownie do Pani całodziennego zapotrzebowania. Koniecznie trzeba włączyć codzienną aktywność fizyczną, taka, jaka Pani da radę - spacery, kijki nordic-walking, gimnastyka dla seniorów. Ruch poprawia wrażliwość komórek na insulinę, a redukcja ok 5 kilogramów, również mogła by poprawić wyniki. Powodzenia.

0

Około 90% wszystkich chorych na cukrzycę choruje również na polineuropatię cukrzycową.

Polineuropatią nazywamy uszkodzenie nerwów obwodowych.

Polineuropatia może przebiegać skrycie i ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy.

Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty