Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień Dobry Panu,
Skóra jest łącznikiem pomiędzy światem wewnętrznym i zewnętrznym
i na tym poziomie może dochodzić do nieuświadomionego konfliktu.
Moja sugestia: Co by Pan powiedział na zwyczajną rozmowę z psychologiem?
Życzę Panu dotarcia do przyczyny,
irena.mielnik.madej@gmail.com
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na mleko i AZS – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co mogą oznaczać zmiany podskórne na brzuchu? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy takie objawy daje atopowe zapalenie skóry? – odpowiada Specjaliści Zespołu Emolium
- Co oznaczają czerwone plamki na skórze u małego dziecka? – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Testy alergiczne u rocznego dziecka – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Łuszczenie, świąd skóry twarzy i nadgarstków a AZS – odpowiada MaĹgorzata Panek
- W jakim wieku nasilają się i słabną objawy atopowego zapalenia skóry? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Stosowanie Latopic bez postawienia diagnozy o alergii – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak
- Badania IgE u 7-latka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Wysypka i czerwone plamy na twarzy u dziecka – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak