Drapanie się i kaszel a testy alergiczne

Córce (5 lat) ze względu na często powtarzający się w ostatnich miesiącach suchy, męczący kaszel zrobiłam testy alergiczne z krwi (panel pediatryczny). Wyszła nam alergia na mleko krowie - klasa 2, beta laktoglobulina - klasa 2, dorsz - klasa 1. Od dawna ma również na ramionach kaszkę, ale myślałam, że to taka jej natura. Jednak ostatnio często się drapie. Czy to oznacza, że powinnam wykluczyć z jej diety mleko jak i przetwory, czy te dwie rzeczy mają związek właśnie z mlekiem?
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty