Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jedną sprawą jest wilgoć atmosferyczna, któa zwykle powoduje ustąpienie lub mniejsze nasilenie objawów, a inną sprawą jest wilgoć jaka panuje na basenie, gdzie drogi oddechowe narażone są na kontakt z drażniącymi zwiazkami chloru, które powodują nadreaktywność oskrzeli i zwiększają reakcję zapalną, które mogą dawać objawy w postaci kaszlu i duszności.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia i duszności po piwie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na wilgoć w domu – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy katar to skutek wilgoci? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Czy te duszności świadczą o alergii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Alergia - dwa sprzeczne wyniki? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Podwyższone IgE a alergia u 5-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Mieszkanie w zagrzybiałym mieszkaniu a katar – odpowiada Lek. Irena Zięba-Małachowska
- Astma i alergia i częste duszności – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy diagnozować alergię? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski