Zapytaj lekarza

7 4 2 , 2 7 7

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Guzek w piersi - czy to może być nowotwór?

Witam,

Piszę, ponieważ obawiam się o stan zdrowia mojej mamy. Po wysiłku pod pachą w obrębie lewej piersi pojawił się mamie bolesny guzek. Na pierwszy rzut oka wyglądało to na powiększony węzeł chłonny i internista to potwierdził, dał mamie antybiotyk, po antybiotyku zmiana się bardzo powiększyła (jakby rozlał się pod całą pachą i w obrębie piersi). Na kolejnej wizycie lekarz dał mamie mocniejszy antybiotyk oraz dał skierowanie do onkologa ze względu na mamy wiek tj. 52 l. Onkolog zrobił USG z którego wynikło, że w ogonie Spence'a jest guzek 3-4 cm, a ponad to „pierś o strukturze gruczołowo-tłuszczowej oraz niejednorodna normoechogeniczna struktura o nieostrym zarysie o średnicy ok. 30 mm.Wskazane BACC zmiany sutka lewego i lewego dołu pachowego.”

Teraz obrzęk się zmniejszył i lewa pierś jest większa. Pragnę nadmienić, że wyniki krwi są w normie. OB nieznacznie podwyższone tj 45 mm/h. Ogólny stan mojej mamy jest bardzo dobry. Czy w/w objawy i wyniki badań mogą wskazywać na nowotwór lub raka, czy może być to jakiś niegroźny guzek, bez konieczności wycinania go?

Proszę o pomoc, moja mama się bardzo boi a lekarze, u których mama była, są powściągliwi w odpowiadaniu na ewentualne pytania. Jeszcze jedno pytanie: czy biopsja jest wskazana, konieczna oraz czy jest bezpieczna? Czy może ona spowodować szybszy rozwój ewentualnego nowotworu czy raka?

ponad rok temu

Metody określania statusu receptorów HER2

Witam serdecznie.

Niestety nikt jednoznacznie przed wykonaniem dodatkowej diagnostyki nie bedzie w stanie stwierdzić, czy opisywane zmiany są złośliwe czy łagodne. Mama musi poddać się badaniom - biopsja piersi jest zabiegiem mało inwazyjnym oraz bezpiecznym, choć nie zawsze jednaznacznie pozwala na odpowiedź na pytanie, czy guz jest złośliwy. Czasami do pełnej oceny konieczne jest wycięcie zmiany i badanie histopatologiczne.

Rozumiem, ze w takiej sytuacji trudno o cierpliwość, niemniej jednak to jedyne co mogą Państwo w tej sytuacji zrobić - poczekać na wyniki badań.

Pozdrawiam serdecznie

Specjalista chorób wewnętrznych. Autorka wielu publikacji specjalistycznych z zakresu kardiologii, onkologii oraz chorób wewnętrznych.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy