Zapytaj lekarza

7 4 0 , 1 8 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jak interpretować wyniki badan TSH?

Dzień dobry. Chciałabym prosić o interpretacje wyników: TSH - 3,67 FT3 - 2,92 FT4 - 0, 89 Anty TPO - 11,20 Anty TG- 14,20 Dziękuję serdecznie.
KOBIETA, 40 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Nie podała Pani norm dla przeciwciał, ani jednostek, w których są wyrażone, a te bywają różne w zależności m.n. od metody ich oznaczania itd. Zakładając, że ma Pani normy do 60, to można powiedzieć, że antyTPO i AntyTg są w normie - a więc nie ma Pani autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. TSH 3,67 mieści się jeszcze w zakresie norm referencyjnych aczkolwiek średnie TSH w Pani wieku jest zwykle trochę niższe. Gdyby planowała Pani ciążę, wówczas należałoby wdrożyć w leczeniu hormony tarczycy, aby obniżyć TSH do zalecanych obecnie norm dla kobiet planujących ciążę, które w 2017 roku wynoszę < 2,5. Niektórzy endokrynolodzy zastosowaliby Pani leczenie w przypadku występowania guzków tarczycy lub wola, ale zależy to od indywidualnego podejścia lekarza. Generalnie czym wyższe TSH, tym może być większa stymulacja do wzrostu istniejących guzków tarczycy (o ile występują) i ew. nieznacznego powiększania się wola tarczycy (o ile występuje). Kiedyś wykazano, że leczenie lewotyroksyną w przypadku guzków może zwalniać ich wzrost , a mniej więcej co piąty guzek może się nawet zmniejszyć. takie leczenie obecnie można zastosować w przypadku młodych osób z guzkami tarczycy, nie jest ono jednak obligatoryjne. Jeśli jest Pani ciekawa, proszę wykonać usg tarczycy. Po 40 roku życia statystycznie niemal u co drugiej osoby można stwierdzić jakąś zmianę ogniskową w tarczycy - oczywiście najczęściej są to zmiany łagodne.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy