Zapytaj lekarza

7 4 0 , 3 9 6

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Problemy z zajściem w ciążę a wyniki badań hormonów tarczycy

Witam, prosze o interpretacje nastepujacych wynikow: Tsh 2,78 norma 0,270-4,200 Ft3: 2,85 norma 2,00-4,40 Ft4: 0,81 norma 0,93-1,7 Anty tpo 440,8 norma 0-34 Anty tg 438 nirma 0-115 Czy takie wyniki moga miec wplyw na problemy z zajsciem w ciaze? Dziekuje za odpowiedz
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Ma Pani autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Podwyższony poziom przeciwciał może utrudniać zajście w ciążę i zwiększać nieco ryzyko poronień. Przy takich wynikach należy zastosować leczenie L-tyroksyną. Kobiety planujące ciążę powinny mieć TSH < 2,5. Proszę udać się do endokrynologa, który po zbadaniu Pani zaleci odpowiednie leczenie.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy