Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 9 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niedoczynność tarczycy a wyniki badań hormonalnych u 23-latki

Chciałabym uzyskać informacje czy moje wyniki mogą wskazywać na niedoczynność tarczycy. TSH 4,670 (norma 0,270-4,200) FT3 2,60 (norma 2,00-4,40) FT4 1,06 (norma 0,93-1,70) anty-TPO 5,11 (norma 0,00-34,00) Dopiero po świętach jestem umówiona z endokrynologiem a chciałabym wcześniej wiedzieć czego mogę się spodziewać. Pozdrawiam
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Na podstawie podanych przez Panią wyników można rozpoznać subkliniczną niedoczynność tarczycy. Warto oznaczyć dodatkowo przeciwciała aTG i wykonać usg tarczycy. Średnie TSH w Pani grupie wiekowej wśród osób zdrowych wynosi ok. 1,5. Jeśli ma Pani objawy niedoczynności tarczycy , to mała dawka L-tyroksyny sprawi, że poczuje się Pani znacznie lepiej, a objawy choroby ustąpią.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy