Jak schudnąć do śłubu?

Witam mam 25 lat waze 86 kg i mam 160 cm wzostu,duzo waze wiem, lecze sie na epilepsje juz ponad dwa lata, nie moge moge brac tabletek odchudzajacych bobiore silne leki od ktorych rowniez przytylam,pracuje w restauracji i jestem w tedy prawie 8 -16 godzin w ruchu,ale jak mam dwa dni wolnego to siedze w domu,praktycznie to leze, lubie slodycze itp. bardzo chce schudnac bo za dwa lata biore slub i wogole chce lepiej wygladac prosze pomozcie mi.
KOBIETA, 25 LAT ponad rok temu

Dzień dobry,
Najważniejsze jest zmienienie złych nawyków żywieniowych. Proszę zrezygnować ze wszelkich słodzonych napojów, zamienić cukier na stevię ( http://www.dietaifitness.pl/2014/01/stevia-oszustwo-uwazaj-co-kupujesz.html ), białego pieczywa (proszę czytać etykiety bo się okazuje, że nawet te ziemne nie musi być faktycznie zdrowe ( http://www.dietaifitness.pl/2013/06/twoj-penoziarnisty-chleb-myslisz-ze.html ), białego ryżu, makaronu, wszelkiego rodzaju wyrobów mącznych. Jeść 4-5 razy dziennie mniejsze porcje. Jeśli lubi Pani słodycze, to można samemu zrobić zdrowe alternatywy w bardzo szybki sposób (na mojej stronie jest dużo przepisów).
Pozdrawiam,
Ewa Trusewicz, dietetyk
www.dietaifitness.pl

0

Witam!

Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.

Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/

Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty