2 posiłki to za mało, jadłospis powinien składać się z 4-5 posiłków.
Należy stosować dietę zgodną z zasadami zdrowego odżywiania, czyli:
- zrezygnować przekąsek typu paluszki, chipsy, fast food, napoje gazowane
- jeść 4-5 posiłków dziennie co 2-3 godziny, co chroni przed nagłym napadem głodu, nad którym ciężko zapanować
- dbać o różnorodność i estetykę posiłków, aby dostarczyć odpowiednią ilość substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych
- unikać nadmiernych ilości tłuszczów (np. gotowanie na parze zamiast smażenia)
- spożywać zdrowe węglowodany, czyli zamienić białe pieczywo na ciemne, makarony białe na razowe, ryż biały na brązowy, dodać do codziennego jadłospisu płatki owsiane. Należy pamiętać, że produkty te są doskonałym źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego w wodzie.
- pić co najmniej 2 litry wody dziennie
- unikać soli - stosować zioła
Proszę zadbać o aktywność fizyczną.
Pozdrawiam,
Paulina Roziewska
http://dietetyka-medyczna.pl/
Witam,
wielkim błędem jest zjadanie 2 posiłków dziennie! Lepiej jeśc częściej ale mniejsze porcje, zaleca się 5 posilków dziennie.
W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na temat Pani partnera, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak Pani partner powinien skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Jeżeli chcieliby Państwo podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka dieta byłaby dla mnie najlepsza? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta przy ćwiczeniach? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaka dieta będzie dobra dla nastolatki? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dieta dla 60-letniej osoby – odpowiada Mgr Monika Konieczna
- Nadwaga u 18-latki a odpowiednia dieta – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Jaka forma diety będzie dla mnie najbardziej skuteczna? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Problem ze zrzuceniem wagi u 20-letniej osoby – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaka dieta dla 35-latki? – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
- Nisko węglodanowa dieta dla 41-letniej osoby – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Odpowiednia dieta dla osoby ważącej 124 kilogramy – odpowiada Mgr Daria Ratajczak
artykuły
Dieta cukrzycowa - rola, charakterystyka, składniki, czego unikać, jadłospis, zdrowe przekąski
Dieta cukrzycowa jest specjalnie ułożonym planem,
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni
Odstaw jak najszybciej. Ryzyko cukrzycy nie będzie ci zagrażać
Zmniejsz podaż cukrów Poziom glukozy we krwi odgry