Zapytaj lekarza

7 4 2 , 5 2 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jaka jest interpretacja wyników badania krwi i moczu u dziecka z gorączką?

prosze o interpretacje badan dziecka Morfologia krwi obwodowej Leukocyty 5,13 tys/µl 4,0 — 13,5 Erytrocyty 4,11 mln/µl 4,0 — 5,2 Hemoglobina 11,3 g/dl 11,0 — 14,8 Hematokryt 34,7 % 31,0 — 45,0 MCV 84,4 fl 70,0 — 91,0 MCH 27,5 pg 24,0 — 31,0 MCHC 32,6 g/dl 32,2 — 36,8 RDW 12,4 % 11,5 — 14,5 RDW-SD 38,70 fl 34,0 — 50,0 Płytki krwi 258 tys/µl 140 — 440 MPV 9,4 fl 8,0 — 12,0 PDW 9,5 fl P-LCR 17,8 % 15,0 — 35,0 PCT 0,24 % 0,17 — 0,38 NEU% ↑ 62,9 % 25,0 — 60,0 NEU 3,23 tys/µl 1,0 — 8,5 LYMPH% ↓ 19,5 % 20,0 — 70,0 LYMPH ↓ 1,00 tys/µl 1,50 — 7,00 MON% 17,0 % 4,1 — 11,4 MON 0,87 tys/µl 0,2 — 0,9 EOS% 0,4 % < 5,0 EOS 0,02 tys/µl 0,00 — 0,65 BASO% 0,2 % < 1,0 BASO 0,01 tys/µl < 0,20 Mikroskopowy rozmaz krwi Neutrofile pałeczkowate 2 % 1 — 5 Neutrofile segmentowane ↑ 63 % 25 — 60 Granulocyty kwasochłonne 1 % 1 — 4 Monocyty ↑ 13 % 3 — 8 Limfocyty ↓ 19 % 20 — 70 Komentarz 2 % limfocyty atypowe Badania i parametry Wyniki Wartości referencyjne Mocz-badanie ogólne Barwa żółta Przejrzystość zupełna zupełna Urobilinoben w normie w normie Bilirubina ujemny ujemny Ketony 2 ujemny Krew ujemny ujemny Białko ujemny ujemny Azotyny ujemny ujemny Leukocyty ujemny ujemny Glukoza ujemny ujemny Ciężar właściwy 1,025 1,001 — 1,035 pH 6,0 5,0 — 8,0 Osad mikroskopowy moczu Nabłonki płaskie nieliczne wpr pojedyncze Leukocyty 2-5 wpw 0-5 wpw Erytrocyty 0-1 wpw św 0-3 wpw św Pasma śluzu liczne wpr Białko ostrej fazy - CRP ↑ 53,7 mg/l corka goraczkuje od czwartku wieczora do dnia dzisiejszego najwyzsza goraczka byla dzis w nocy 40.4 C
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Badania krwi - trombocyty

Czy wiesz jakie funkcje pełni żelazo w twoim organizmie? Dowiedz się tego oraz sprawdź stężenie żelaza w twoim organizmie robiąc badanie krwi - lek. Łukasz Kowalski wyjaśni wszelkie szczegóły.

Nie podała Pani wieku dziecka. Bez możliwości badania dziecka nie mogę niczego zinterpretować.
Morfologia poza niewielką neutrofilią nie wskazuje na nic konkretnego.
CRP podwyższone. Możliwa infekcja wirusowa, badanie ogólne moczu w porządku

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy