Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jaką mam chorobę tarczycy?

Dzień dobry, Niedawno zacząłęm podejrzewać u siebie problemy z tarczycą(m. in. zmęczenie, duszności, ospałość, lekkie drżenie rąk, problemy z koncentracją i zapamiętywaniem, nadmierne pocenie się), które skłoniły mnie do spotkania z lekarzem internistą, który jako pierwsze zlecił mi badanie TSH, a po nim zrobienie reszty z wymienionych poniżej badań: 1. TSH - 7.749 miIU/ml H(0.27-4.7) 2. FT3 4.79 pmol/l (4-9) 3. FT4 20.48 pmol/l H(10.6-19.4) 4. P/ciała przeciw peroksydazie tarczycowej(anty TPO) 0.8 IU/ml (0 - 8) 5. P/ciała antytyreoglobulinowe(anty TG) 6.4 IU/ml (0-18) 6. USG tarczycy: Oba płaty prawidłowej wielkości. Płat lewy bez zmian ogniskowych. W centralnej części płata prawego obecny płynowo-lity guzek 20x12mm. CD- wzmożony przepływ w litej części guzka, prawidłowy w pozostałym miąższu. Przygotowywałem się na otrzymanie leków, po tym jak usłyszałem że prawdopodobnie mam niedoczynność tarczycy i w przyszłości zrobienie biopsji guzka, lecz lekarz po otrzymaniu wyników badań zleconych po TSH stwierdził, że są one nietypowe i nie możemy podjąć leczenia, ponieważ TSH sugeruje niedoczynność tarczycy, a reszta nadczynność tarczycy. Moje pytanie brzmi - co powinienem teraz zrobić i skąd taki wynik moich badań, czy powinienem je powtórzyć ?
MĘŻCZYZNA, 21 LAT 11 miesięcy temu

Hormony a zachowanie

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy