Zapytaj lekarza

1 , 0 3 5 , 6 0 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Jakie wskaźniki wskazują na anemię?

Witam,co moze być przyczyną ponizszych wyników badania krwi? Ew. jakie jeszcze badania wykonac? Wg mnie wskazują na anemię, ale żelazo jest w normie 125,5 (59-158), WBC 12,22 (5.0-17,5), RBC 4,4 (3,8-5,5), HGB 10,5 (10-18), HCT 29,2 (36-51), MCV 66,4 (82-98), MCHC 36 (32-36), PLT 537 (200-400), RDW-SD 38,8 (37-54), RDW-CV 16,5 (11-16), PDW 11 (9-17), MPV 9,4 (9-13), P-LCR 20,9 (13-43), PCT 0,51 (0,17-0,35), Witamina D 9,6 (20-60). Syn ma 7m-cy, karmiony wyłącznie piersią, dosyć często (co 2h).
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Objawy raka nerki

Rak nerki stanowi kilka procent wszystkich przypadków nowotworów złośliwych. Częściej wykrywany jest u mężczyzn. Co jeszcze warto wiedzieć o tej chorobie? Dowiedz się, jak objawia się rak nerki.

Lek. Krzysztof Szmyt
79 poziom zaufania

Witam!
Badania które Pani przedstawiała wskazują na niedokrwistość (obniżone hematokryt (HCT)i objętość krwinki czerwonej (MCV) przy zachowanej normie stężenia hemoglobiny (HGB). Powyżej normy znajduje się liczba krwinek płytkowych (PLT) oraz PCT (PCT- procentowa zawartość płytek krwi we krwi pełnej). Wzrost parametrów płytkowych, jak również spadek HCT może być reakcją na przebytą infekcję, jednakże należy rozpatrywać ten wynik w odniesieniu do poprzednich badań. Aby dokonać pełnej interpretacji konieczna jest ocena stanu dziecka i porównanie ze wcześniejszymi badaniami. Między 2 a 7 miesiącem życia dochodzi do tzw. okres anemii fizjologicznej. Poziom hemoglobiny może spaść nawet 9 mg/dl. Proszę skonsultować się z pediatrą i powtórzyć badania za kilka tygodni. Pozdrawiam.

0

Proszę zgłosić się do lekarza rodzinnego!!! zż

Specjalista chirurgii onkologicznej i chirurgii ogólnej. Posiada doświadczenie w diagnozowaniu i wycinaniu zmian skórnych oraz leczeniu czerniaka. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Klinice Nowotworów Tkanek Miękkich, Kości i Czerniaka Skóry w Centrum Onkologii w Warszawie
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy