Nadwaga i brak chęci do życia u 20-latki

Co zrobić aby nabrać siły do życia? Mam 20 lat 183 zwrostu i ważę 103 kg :( dużo ludzi pewnie twierdzi, że się użalam nad sobą,ale po prostu nie mam siły do życia. Nie chcę mi się nic! Miewam problemy z miesiączką... Mam ją raz na pół roku. Do tego jeatem wegetarianką i ciężko dopasować dietę, ponieważ dużo rzeczy nie lubię. Był taki okres, że schudłam tak samoistnie,bo żadnej diety nie stosowałam ważyłam 84 kg. W ciągu roku przybrałam 20 kg. A od 9 mcy borykam się z anemią. Proszę o pomoc.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Witam. Polecam wizytę u psychoanalityka lub psychoterapeuty, psychologa oraz dietetyka. Odchudzać należy się pod okiem specjalisty w tym zakresie. W internecie znajdziesz dużo informacji na temat zdrowego stylu życia wraz z opieką trenera. Może tak być, że wegetarianizm nie służy ci, przemyśl ponownie tę decyzję. Wygląda na to, że układ odpornościowy bardzo się osłabił. Wszystko to wpływa na samopoczucie. Dlatego warto popracować nad sobą. Powodzenia

0

Nasze decyzje związane z trybem życia zazwyczaj są powiązane w jakiś sposób z naszymi emocjami. Sugestia aby udać się do pschoanalityka lub psychoterapeuty psychodynamicznego jest moim zdaniem jak najbardziej zasadna. Jest Pani dość młodą osobą a boryka się już Pani z poważną nadwagą i licznymi dolegliwościami. Niezależnie od naszych poglądów i systemu wartości jesteśmy zobowiązani do zadbania o własny dobrostan, jest to obowiązek każdej dorosłej osoby. Wybory jakich Pani dokonała mają charakter masochistyczny a ich kontynuacją jest Pani sposób wewnętrznej komunikacji. Proszę sięgnąć po pomoc.

0

Witam!
Zachęcam do bezpośredniej konsultacji ze specjalistą (np.psychodietetykiem czy psychologiem). Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty