Niedoczynność tarczycy - czy powinnam ją leczyć?

Bardzo proszę o pomoc, sama nie mogę sobie poradzić, a lekarz zostawił mnie z tym problemem. W listopadzie 2010 r. stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy: TSH wynosiło 0,030. Podano mi radjojod w ilości 4 mg. W grudniu miałam taki sam wynik, więc kazano przjmować M****** codziennie po jednej tabletce. Już w lutym 2011 r. zrobiono mi powtórne badania hormonów i TSH wyniosło już 103,2. Lekarz na wizycie stwierdził, że za wcześnie kazał brać tabletki - kazał odstawić je i nic mi nie dając przyjść w maju 2011 r., a ja czuję się potwornie: ból kości, drętwienie rąk i nóg, opuchnięta twarz i oczy (wstydzę się wyjść na ulicę, ponieważ wyglądam, jakbym się naćpała lub przepiła), spowolniona mowa (nawet rodzone dzieci pytają się, czy nie brałam jakichś leków psychotropowych). Nie wiem co mam dalej robić - czy czekać do tego maja i to się jakoś cofnie? bo mnie już się wszystkiego odechciewa. Bardzo proszę o jakąś radę. 6-latka z Mazowsza.

KOBIETA ponad rok temu
Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witam,

Konieczna jest niezwłoczna wizyta u endokrynologa!!! - oczywiście innego niż ten, który leczył Panią dotąd. Wskazane jest oznaczenie stężeń wolnych hormonów tarczycy - fT3 i fT4. Analiza wszystkich wyników jest niezbędna dla podjęcia decyzji o leczeniu - choć sądząc z opisu ma Pani objawy niedoczynności tarczycy, to ważne jest potwierdzenie podejrzeń przez wykonanie w/w badań.
Pozdrawiam

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty