Jeśli po diecie 1100 kcal powróci Pani do swoich dawnych nawyków żywieniowych, waga z pewnością powróci.
Jeśli chciałabym Pani uzyskać trwałe efekty w odchudzaniu, zapraszam na diet coaching.
Więcej informacji na stronie: http://dietcoaching.pl/diet-coaching/
Pozdrawiam,
Emilia Kołodziejska
Witaj,
Skoro Pani Dietetyk Ci ćwiczyć nie kazała, to coś jest nie tak. Warto przypatrzeć się temu jadłospisowi, bo ważna jest nie tylko kaloryczność ale wartości odżywcze, które powinny być. Mam nadzieję, że nie masz w jadłospisie produktów których mieć przy niedoczynnosci nie powinnaś. I dlaczego masz tak niską kaloryczność???
Jeśli masz ochotę, to proszę podeślij mi swój jadłospis a ja Ci go przeanalizuję(bezpłatnie)
sylwia.ogrodowczyk@dbamodiete.pl
Pozdrawiam!
Sylwia Ogrodwczyk
dbamodiete.pl
Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie można uniknąć napadów głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli przyjdzie ochota na przekąski, proszę wybierać te niskokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Przy niedoczynnośći tarczycy zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Można go znaleźć np. w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.
Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.
Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;
Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
witam Panią,
Może być coś nie tak skoro Pani dietetyk nie zaleciła aktywności fizycznej, która jest bardzo ważna. Proszę zacząć ćwiczyć a ćwiczenia dostosować do własnych możliwości. Ważne aby aktywność fizyczna była systematyczna.
Jeżeli Pani nie chudnie a wręcz przeciwnie tyje to należałoby się przyjrzeć diecie. Nie jest najważniejsza jej kaloryczność a wartość odżywcza, zbilansowanie posiłków i unikanie produktów niewskazanych przy niedoczynności tarczycy.
Zachęcam tez do przeczytania mego artykułu na temat PCOS: http://dietetycy.org.pl/dieta-przy-pcos/
Jeżeli byłaby Pani zainteresowana można opisać mi na maila swój przykładowy dzień - co Pani zjada, jakie porcje, jak często są posiłki, ile czasu po przebudzeniu zjada Pani śniadania a ile czasu przed snem kolację itp. Ja chętnie zerknę i wskażę ewentualne błędy żywieniowe.
kontakt: joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie a niedoczynność tarczycy u 45-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedoczynność tarczycy a odchudzanie u 33-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Niedoczynność tarczycy i trudności w odchudzaniu – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Niedoczynność tarczycy a spożywanie białka – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia dieta – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Niedoczynność tarczycy a odpowiednia terapia – odpowiada MichaĹ Kurek
- Niedoczynność tarczycy a jej rozmiary – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Dieta ketogeniczna a niedoczynność tarczycy – odpowiada Mgr Alicja Golonka
- Czym leczyć niedoczynność tarczycy? – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy niedoczynność tarczycy wiąże się ze wzrostem wagi – odpowiada Dr n. med. Diana Kupczyńska
artykuły
Tarczyca a Hashimoto - przyczyny, objawy, leczenie, dieta w chorobie Hashimoto
Spośród wszystkich rodzajów zapaleń tarczycy - naj
Produkty, które rozwalają pracę tarczycy. Unikaj zwłaszcza przy niedoczynności
Problemy z tarczycą Odpowiednia dieta może mieć wp
Najczęstsze pytania dotyczące tarczycy. Odpowiadają eksperci WP abcZdrowie
Tarczyca - mały gruczoł, który ma wielkie znaczeni