Niedoczynność tarczycy u 11-latki a odchudzanie

Witam,mam 17 lat i niedoczynność tarczycy od 11 lat,przy wzroście 157cm waże 90 kg ,jem co potrzeba,nie jem słodyczy ,jem 4 posiłki ,jeżdże na rowerku stacjonarnym i ćwicze w domu ,i nie chudne a wręcz przeciwnie,nie wiem co mam robić ,co słysze o przybranej wadze to na płacz mi sie zbiera ,bardzo proszę o porade jaką diete mam dobrać i ćwiczenia .
17 LAT ponad rok temu

Witam serdecznie!
Jeśli rzeczywiście utrzymuje Pani zbilansowaną dietę i regularnie ćwiczy, a mimo to nie dochodzi do spadku wagi, prawdopodobnie mamy do czynienia z niewyrównaną niedoczynnością tarczycy. Tycie jest jednym z głównych objawów tej choroby, dlatego radziłabym oznaczenie hormonów - fT3, fT4 i TSH oraz konsultację endokrynologa. Prawdopodobnie po wyrówaniu niedoborów hormonalnych waga zacznie się normalizować. Pozdrawiam.

0

Witaj,
Jeżeli jesteś pod opieką endokrynologa, masz wykonane badania i przyjmujesz leki to nie powinnaś tyć o ile dobrze się odżywiasz. TSH powinno być w graniach 1-2. Same przyjmowanie leków nie spowoduje że schudniesz!! Wyeliminuj z diety błędy żywieniowe http://portal.abczdrowie.pl/bledy-zywieniowe , http://portal.abczdrowie.pl/zasady-zdrowego-odchudzania zdrowo się odżywiaj http://portal.abczdrowie.pl/zasady-zdrowego-odzywiania, jedz 5 posiłków w ciągu dnia i więcej się ruszaj - spacery, marszobiegi, pływanie, ćwiczenia w domu. Wszystko zależy od Ciebie, Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0

Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.

Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą.
- Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione,
- Soja - badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten - budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego. Proszę odstawić produkty z pszenicy - chleb, makarony, pierogi, kluski, mąkę itp.
- Warzywa psiankowate – ograniczać. Zaliczamy do nich pomidory, ziemniaki, paprykę (w każdej formie, również przypraw - chili, cayenne), bakłażana, tytoń, jagody Goji oraz owoce miechunki.
- goitrogeny - mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.

Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu - niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczy należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit - 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;

Więcej informacji na stronie: http://www.odzywiajsiezdrowo.pl/artykuly/profilaktyka-i-naturalne-leczenie-niedoczynnosci-tarczycy

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty