Prawdopodobnie nie jest to nic niepokojącego a raczej wynik mechanizmu adaptacyjnego do zmniejszonej podaży węglowodanów. Nie wiem w jakim celu wykonywała Pani te badania gdyż wybiegają one znacznie poza zakres rutynowej profilaktyki zdrowotnej. Więcej informacji byłbym w stanie udzielić znając wyjściowe BMI, aktualne BMI i szerszy wywiad lekarski. Niepokoi mnie zakres wprowadzonych przez Panią restrykcji w podaży węglowodanów. Są to wszak produkty będące podstawowym donorem energii i powinny zabezpieczać ok 50-60% podaży energii. może warto skonsultować się z dietetykiem gdyż z doświadczenia wiem, iż diety komponowane somodzielnie przez pacjentów często powodują więcej szkód niż pożytku w dłuższej perspektywie czasowej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Niski poziom insuliny na czczo 30-latki – odpowiada Lek. Krzysztof Marzec
- Niski poziom insuliny we krwi – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Wynik badań przy chorobie Hashimoto i przybieraniu na wadze pomimo diety i aktywności fizycznej – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy poziom insuliny na czczo jest prawidłowy? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Niski poziom insuliny czczo – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Badanie glukozy na czczo a insulinooporność – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Na co wskazuje obniżony poziom insuliny? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak powinnam interpretować tak niski poziom insuliny? – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Co znaczy ten wynik insuliny na czczo? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Interpretacja wyników insuliny na czczo i po obciążeniu – odpowiada Piotr Pilarski
artykuły
Dlaczego im dłużej jesteś na diecie, tym wolniej chudniesz?
Pierwsze tygodnie odchudzania często przynoszą szy
Ekspertka obala popularny mit dietetyczny. Tych produktów wcale nie trzeba unikać
Prof. Stachowska, popularna biochemiczka i profeso
Nie jesz pieczywa? To duży błąd
Niedoceniane pieczywo Polacy jedzą coraz mniej pie