Zapytaj lekarza

7 3 9 , 9 8 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Niski poziom TSH a niedoczynność tarczycy

Alicja, 21 lat, tarczyca Witam, zrobiłam morfologie krwi i oto wyniki: Ft3- 3,86 przy normie: 4,7-7,9pmol/l ; Ft4-11,81 przy normie 10,7-18,1 pmol/l i tsh 4,254 przy normie 0,55-4,78 mIU/I. Niepokoi mnie to pownieważ Tsh jest bardzo wysokie a ft3 troche za niskie. czy to już świadczy o niedocznności? W ciąży nie jestem, nie biore leków. Ale jeszcze w kwietniu moje tsh wynosiło 1,6. Dziekuje, pozdrawiam.
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Proponuję powtórzenie wyników w innym laboratorium za około 2 tygodnie oraz dodatkowo oznaczenie przeciwciał antyTPo i aTG.Warto udać się do lekarza, który po zbadaniu Pani wdroży odpowiednie leczenie. Wygląda na to, że może mieć Pani początki autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, a TSH mogło jeszcze "nie zdążyć" wzrosnąć powyżej normy, jakkolwiek jest znacznie za wysokie jak dla Pani grupy wiekowej, a fT3 jest już poniżej normy. W przypadku objawów niedoczynności tarczycy lub planów starania się o dziecko wskazane jest rozpoczęcie leczenia- oczywiście pod kontrolą lekarską.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy