Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Alergia jest mało prawdopodobna, ale możliwa. Warto skonsultować się z alergologiem, który zleci odpowiednie testy i w przypadku potwierdzenia alergii zdecyduje o leczeniu. Pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czerwona skóra wokół skrzydełek nosa – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Jak leczyć problem z nawracającymi wysypkami na skórze w okolicach pośladków i pleców u 5-miesięcznego dziecka? – odpowiada Lek. Katarzyna Kisiel
- Czy maści ze sterydami mogą być dla mnie niebezpieczne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Atopowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenie skóry i alergie nasilające się w okresie pylenia – odpowiada Lek. Izabela Lenartowicz
- Zahamowanie atopowego zapalenia skóry – odpowiada Dr n. med. Grażyna Wolnik-Trzeciak
- Co może znaczyć schodzenie skóry z palców u ręki? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Na co może wskazywać świąd skóry w jednym miejscu? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dlaczego dziecku schodzi skóra z opuszków? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Łuszczenie skóry wokół nosa – odpowiada Lek. Robert Jan Chmielewski
- Czym są czerwone zmiany na zewnętrznej stronie dłoni? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Znaczenie emolientów w leczeniu atopowego zapalenia skóry
Atopowe zapalenie skóry zwane inaczej wypryskiem a
Przebieg atopowego zapalenia skóry
Mniej więcej jedna na 10 osób jest wrażliwa na pew
AZS (atopowe zapalenie skóry) - objawy, przyczyny, leczenie
AZS to problem, który dotyka coraz więcej osób. St