Witam, najlepszym sposobem będzie racjonalna dieta, w której powinny znaleźć się węglowodany złożone ( czyli np. pełnoziarniste pieczywo, mąki z pełnego przemiału, razowe makarony). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są zawarte np. w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, oleju z czarnuszki (oleje spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek lub surówek) oraz rybach. Białko, którego najlepszym źródłem jest chude mięso ( np.pierś z kurczaka lub indyka) oraz produkty mleczne ( twaróg, mleko, jogurty). Ważnym elementem diety są, także warzywa oraz owoce, które dostarczają witaminy oraz składniki mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak należy pamiętać, że owoców nie należy spożywać w godzinach wieczornych. Najlepiej jeśli dobowe zapotrzebowanie kaloryczne rozdzielimy na 5 posiłków, spożywanych w miarę możliwości o stałych porach, pamiętając, o tym, iż kolacja powinna być spożyta około 2-3 godziny przed snem, natomiast śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu. W utrzymaniu prawidłowej masy ciała pomoże, także spożywanie wody mineralnej (około 1,5 do 2 l/ dobę). Po racjonalną dobrze zbilansowana dietę odpowiednio dopasowaną do Pani parametrów najlepiej zwrócić się do specjalisty (dietetyka).
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie ćwiczenia na odchudzania dla 18-latki? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na zmniejszenie wagi 18-latka – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Sposoby na odchudzanie dla 19-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie dla 21-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Dieta podczas odchudzania i ćwiczeń – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie po porodzie u 27-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska