Odchudzanie u 45-latki

mam 45 lat moja waga 89 przy wzroscie 156 jak mam schudnac od czego mam zczac
KOBIETA, 45 LAT ponad rok temu

Czy dieta cud istnieje?

Wiele osób, które chciałyby schudnąć, liczą, że w końcu trafią na cudowną dietę. Chcą zrzucić zbędne kilogramy bez zbędnego wysiłku. Czy to możliwe? Obejrzyj film i sprawdź.

Witam, najlepszym sposobem będzie racjonalna dieta, w której powinny znaleźć się węglowodany złożone ( czyli np. pełnoziarniste pieczywo, mąki z pełnego przemiału, razowe makarony). Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są zawarte np. w oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, oleju z czarnuszki (oleje spożywać na surowo, jako dodatek do sałatek lub surówek) oraz rybach. Białko, którego najlepszym źródłem jest chude mięso ( np.pierś z kurczaka lub indyka) oraz produkty mleczne ( twaróg, mleko, jogurty). Ważnym elementem diety są, także warzywa oraz owoce, które dostarczają witaminy oraz składniki mineralne, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak należy pamiętać, że owoców nie należy spożywać w godzinach wieczornych. Najlepiej jeśli dobowe zapotrzebowanie kaloryczne rozdzielimy na 5 posiłków, spożywanych w miarę możliwości o stałych porach, pamiętając, o tym, iż kolacja powinna być spożyta około 2-3 godziny przed snem, natomiast śniadanie bezpośrednio po przebudzeniu. W utrzymaniu prawidłowej masy ciała pomoże, także spożywanie wody mineralnej (około 1,5 do 2 l/ dobę). Po racjonalną dobrze zbilansowana dietę odpowiednio dopasowaną do Pani parametrów najlepiej zwrócić się do specjalisty (dietetyka).

0

Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty