Jeżeli nie przekroczy Pani dziennego wydatku energetycznego to nie powinno dochodzić do odkładania tkanki tłuszczowej. Wyjątek w tym temacie stanowią tłuszcze utwardzone i tłuszcz palmowy, które są trudne do metabolizowania przez organizm i mają tendencję do odkładania się w formie tkanki tłuszczowej nawet przy niskiej podaży energetycznej. Polecałabym zatem gorzką czekoladę zamiast batonów zawierających niepożądane składniki.
Witam!
Dokładne, indywidualne zalecenia żywieniowe mogą być podane po zebraniu wywiadu żywieniowo-chorobowego. Wstępnie zachęcam do przestrzegania zasad racjonalnego żywienia, które podam poniżej.
1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta pomaga w zachowaniu pełni zdrowia i kondycji.
2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Należy spożywać 4 – 5 posiłków dziennie w odstępach nie dłuższych niż 4 godziny. Dzień powinno rozpoczynać śniadanie.
3. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy, chleb pełnoziarnisty, grube kasze, ryż brązowy) powinny być dla głównym źródłem energii w codziennej diecie.
4. Codziennie należy spożywać warzywa i owoce. Zalecana jest przewaga warzyw nad owocami.
5. Każdego dnia co najmniej dwa razy zaleca się spożywanie mleka i jego przetworów tj. jogurty, kefiry, sery twarogowe.
6. W diecie powinny zostać ograniczone tłuszcze zwierzęce (smalec, tłuste mięsa). Dozwolone są tłuszcze roślinne (tj. olej rzepakowy, oliwa z oliwek).
7. Źródłem białka w diecie powinny być: mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. soja, groch, fasola. Należy ograniczyć spożycie tłustego mięsa czerwonego.
8. Przeciwwskazane jest spożywanie dużej ilości soli i słodyczy (źródła „pustych” kalorii).
9. Należy pić wystarczającą ilość płynów– około 1,5-2 litrów dziennie.
10. Należy ograniczyć lub wykluczyć spożywanie alkoholu.
Po przepisy i wskazówki dietetyczne zapraszam również na moją stronę
http://diet-coaching.xaa.pl/ ;
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Szanse na utratę wagi po odstawieniu chipsów i słodyczy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Okresy zmęczenia jedzeniem – odpowiada Dr inż. Beata Grabowska
- Przybieranie na wadze pomimo braku słodyczy w diecie – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Jak zdrowo schudnąć w wieku 19 lat? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć przy pracy fizycznej? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Odchudzanie bez ćwiczeń a dieta – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Brak efektów odchudzania u 39-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak rozpocząć odchudzanie u 45-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak zrzucić wagę u 23-latki? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Przyczyna problemu ze schudnięciem u 33-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska