Zapytaj lekarza

7 1 6 , 8 9 9

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Plastry antykoncepcyjne a przeziębienie

Witam! Otóż używam plastrów evra od około pół roku. Do tego momentu nie było większych problemów ze stosowaniem tego środka. Obecnie chciałabym się dowiedzieć czy stosowanie plastrów może mięć wpływ na rozwój bądź długość przeziębienia? Kieruję tego typu zapytanie, ponieważ 17 września zaczęłam czuć się nie najlepiej (gorączka, katar, suchy kaszel) typowe objawy przeziębienia, które każdego roku mnie spotykało. Trzy dni potem udałam sie do lekarza rodzinnego, który przepisał mi antybiotyk Xorimax 500 wraz ze środkiem obniżającym gorączkę. Po 7 dniach stosowania antybiotyku gorączka minęła, natomiast katar, kaszel i ciągle pocenie sie występujące zaraz po przeziębieniu niestety nie. Trwa to do dnia dzisiejszego z trochę mniejszym nasileniem, ale wciąż uciążliwym. Jest to dla mnie niepukające, ponieważ każdego roku takie przeziębienia nie trwały dłużej niż 5 dni w przeciwieństwie do tegorocznego. I tutaj jawi sie moje pytanie, czy plaster ma jakiekolwiek działanie na rozwój lub długość przeziębienia? Jeżeli tak to czy lepiej byłoby gdybym odstawiła plastry na określony czas? Byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie odpowiedzi na dręczące mnie od dłuższego czasu pytanie. Pozdrawiam Justyna

KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Alergia. Fakty i mity

Czy człowiek rodzi się z alergią? Czy można być uczulonym na nieszkodliwe wcześniej alergeny? Czy alergia to to samo, co nietolerancja pokarmowa? Zobacz popularne fakty i mity na temat alergii.

Lek. Magdalena Pikul
82 poziom zaufania

Witam! Stosowanie antykoncepcji hormonalnej w jakiejkolwiek formie nie ma negatywnego wpływu na odporność organizmu dlatego myślę, że przyczyną tych utrzymujących się objawów nie są stosowane przez Panią plastry. Być może ta infekcja ma po prostu cięższy przebieg, być może odporność obniżyła się z innych przyczyn i organizm potrzebuje więcej czasu żeby dojść do siebie, ale jeśli objawy jak katar czy kaszel utrzymują się nadal to myślę, że warto by było pójść do lekarza na kontrolę. On po badaniu będzie mógł stwierdzić czy to po prostu "pozostałość" po tamtej infekcji czy też dzieje się jeszcze coś niepokojącego. Pozdrawiam!

W trakcie specjalizacji z pediatrii w Szpitalu Wojewódzkim Nr 2 w Rzeszowie, interesuje się pediatrią i neonatologią.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy