Zapytaj lekarza

7 4 0 , 0 8 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Podejrzenie zespołu cieśni nadgarstka a wskazania do zabiegu operacyjnego

Lekarz podejrzewa u mnie zespół cieśni nadgarstka. Powiedział, ze jesli przez 2 tyg. nie przejdzie ból przy zażywaniu tabletek Dicloberl i smarowaniu maścią Metindol , da mi skierowanie na zabieg. Moje pytanie brzmi: czy konieczny jest ten zabieg? Problem dotyczy prawej ręki, w szkole dużo piszemy i dużo stracę jeśli bede miała przerwę ;/ Nie ma innego rozwiązania tego problemu?
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Co jeść przy dolegliwościach ze strony układu ruchowego?

Twój układ ruchowy daje Ci w kość? Pokonaj to... dietą. Sprawdź, co warto jeść, aby kręgosłup nie bolał. Dietetyk kliniczny podpowiada, na jakie produkty warto zwrócić uwagę.

Szanowna Pani,

w Pani przypadku objawy zespołu cieśni prawdopodobnie wynikają z obrzęku pochewek ścięgnistych w kanale nadgarstka. Obrzęk taki spowodowany zapaleniem może ustąpić lub się zmniejszyć po stosowaniu leczenia przeciwzapalnego. Może to wymagać czasu dłuższego niż 2 tygodnie. W przypadku utrzymywania się dolegliwości proponuje wykonanie badania USG oceniającego strukturę nerwu a w dalszej perspektywie badania przewodnictwa nerwowego (EMG). Dopiero wtedy będzie można podjąć decyzję o ew. leczeniu operacyjnym.

Chirurg plastyczny zajmujący się chirurgią ręki, chirurgią estetyczną oraz mikrochirurgią. Członek Polskiego Towarzystwa Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej, Polskiego Towarzystwa Chirurgicznego, Polskiego Towarzystwa Chirurgii Ręki.
0

Kontynuując powyższą odpowiedź - w razie wątpliwości proponuję konsultacje u specjalisty zajmującego się chirurgię ręki.

Chirurg plastyczny zajmujący się chirurgią ręki, chirurgią estetyczną oraz mikrochirurgią. Członek Polskiego Towarzystwa Chirurgii Plastycznej, Rekonstrukcyjnej i Estetycznej, Polskiego Towarzystwa Chirurgicznego, Polskiego Towarzystwa Chirurgii Ręki.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy