Zapytaj lekarza

7 4 2 , 2 7 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Podwyższony poziom fT4 i wyniki badania hormonów tarczycy

Czy przy TSH w normie przejmować się podwyższonym poziome FT4? Wyniki: TSH: 1,00 norma 0,34 - 5,00 FT4 - 22,15 norma 12,80 - 20,40 FT3 - 4,89 norma 4,00 - 6,80 W rodzinie występują przypadki zaburzeń tego gruczołu (jeden z rodziców ma niedoczynność).
MĘŻCZYZNA, 34 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Jeśli nie ma Pan objawów nadczynności tarczycy, to radziłbym powtórzyć badania w innym laboratorium za około miesiąc. Warto również wykonać usg tarczycy oraz na wszelki wypadek oznaczyć przeciwciała antyTPo, aTG i Trab.W razie wątpliwości proszę zgłosić się do swojego endokrynologa.


Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy