Podwyższony poziom leukocytów i neutrofili w ciąży

Witam, od początku ciąży mam podwyższone wartości leukocytów i neutrofili. Z każdym kolejnym badaniem wartości te są wyższe. Poniżej przedstawię wyniki: 1 badanie w 12 tygodniu ciąży: Parametry hematologiczne: Leukocyty 13,1 4-10; Erytrocyty 4,52 4-5,5; Hemoglobina 13 12-15,5; Hematokryt 39,3 36-50; MCV 87 82-99; MCH 28,7 27-34; MCHC 33 31-36; RDW 12,5 PONIŻEJ 15; Płytki krwi 237 140-420; Mpv 9,2 6-11. Automatyczny rozkład leukocytów: Neutrofile 8,5 2-6,9; Limfocyty 3,7 1,2-4; Monocyty 0,7 0,0-0,9; Eozynofile 0,2 0,0-0,7; Bazofile 0.0 0.0-0.2; Neutrofile % 63,9 37-70; Limfocyty % 28,5 15-50; Monocyty % 5,6 0,0-12; Eozynofile % 1,8 0,0-7; Bazofile % 0,2 0,0-2,5.

2 badanie w 19 tygodniu ciąży: Parametry hematologiczne: Leukocyty 14,4 4-10; Erytrocyty 4,17 4-5,5; Hemoglobina 11,8 12-15,5; Hematokryt 36,8 36-50; MCV 88 82-99; MCH 28,4 27-34; MCHC 32,2 31-36; RDW 11,7 PONIŻEJ 15; Płytki krwi 219 140-420; Mpv 9,6 6-11. Automatyczny rozkład leukocytów: Neutrofile 10,3 2-6,9; Limfocyty 3,0 1,2-4; Monocyty 0,8 0,0-0,9; Eozynofile 0,3 0,0-0,7; Bazofile 0.0 0.0-0.2; Neutrofile % 71,3 37-70; Limfocyty % 21,1 15-50; Monocyty % 5,3 0,0-12; Eozynofile % 2,0 0,0-7; Bazofile % 0,3 0,0-2,5.

3 badanie w 26 tygodniu ciąży: Parametry hematologiczne: Leukocyty 15,1 4-10; Erytrocyty 3,99 4-5,5; Hemoglobina 11,7 12-15,5; Hematokryt 35,1 36-50; MCV 88 82-99; MCH 29,2 27-34; MCHC 33 ,2 31-36; RDW 12,5 PONIŻEJ 15; Płytki krwi 213 140-420; Mpv 10 6-11; Automatyczny rozkład leukocyóow: Neutrofile 11,4 2-6,9; Limfocyty 2,6 1,2-4; Monocyty 0,9 0,0-0,9; Eozynofile 0,2 0,0-0,7; Bazofile 0.0 0.0-0.2; Neutrofile % 75 37-70; Limfocyty % 17,5 15-50; Monocyty % 5,8 0,0-12; Eozynofile % 1,5 0,0-7; Bazofile % 0,2 0,0-2,5. białko CRP 12,52 PONIŻEJ 5. Ponieważ leukocyty przekroczyły 15 I CRP powyżej normy lekarz zalecił antybiotyk, po antybiotyku kolejne badania (30 tydzień ciąży). Parametry hematologiczne: Leukocyty 16,8 4-10; Erytrocyty 3,93 4-5,5; Hemoglobina 11,5 12-15,5; Hematokryt 34,4 36-50; MCV 87,5 82-99; MCH 29,3 27-34; MCHC 33,4 31-36; RDW 11,7 PONIŻEJ 15; Płytki krwi 240 140-420; Mpv 9,1 6-11; Automatyczny rozkład leukocytów: Neutrofile 12,1 2-6,9; Limfocyty 3,2 1,2-4; Monocyty 1,1 0,0-0,9; Eozynofile 0,4 0,0-0,7; Bazofile 0.0 0.0-0.2; Neutrofile % 71,9 37-70; Limfocyty % 19,3 15-50; Monocyty % 6,3 0,0-12; Eozynofile % 2,3 0,0-7; Bazofile % 0,2 0,0-2,5; Białko CRP 11,5 PONIŻEJ 5; Brak poprawy - kolejny antybiotyk.

Kolejne badanie w 33 tygodniu ciąży: Parametry hematologiczne: Leukocyty 18 4-10; Erytrocyty 3,98 3,7-5,1; Hemoglobina 11,8 12-15,5; Hematokryt 35 36-50; MCV 88 82-99; MCH 30 27-34; MCHC 34 31-36; RDW-cv 13,2 11,6-14,8; Płytki krwi 223 140-420; Mpv 11 9-13; Automatyczny rozkład leukocytów: Neutrofile 13,1 2,5-7; Limfocyty 3,4 1,4-3,5; Inne (Eo,Bazo, Mono) 1,5 0,0-1,8; Neutrofile % 73 37-70; Limfocyty % 19 20-45; nne (Eo,Bazo, Mono) % 9 3-14 Białko Crp 11,15 poniżej 5.

Nie wiem juz co myśleć o tych wynikach, martwi mnie wzrastający ciągle poziom leukocytów i neutrofili. Lekarz prowadzący podejrzewał jakąś ukrytą infekcję i zaserwował mi dwa razy antybiotyk. To jednak nic nie dało. Ogólnie czuję się dobrze, nie mam problemów z zębami, nie przechodziłam ostatnio żadnej infekcji typu grypa czy przeziębienie. Badania moczu też ok. Czym to może być spowodowane i czy powinnam się martwić i szukać przyczyny. Wiem, że już sama ciąża może powodować zamieszanie w wynikach, ale czy aż takie? Pozdrawiam.

KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Negatywne skutki palenia u kobiet w ciąży

Witam!

Wzrastająca leukocytoza rzeczywiście może wynikać z fizjologicznych zmian w organizmie jakie zachodzą w czasie ciąży. Także normy badania CRP są nieco inaczej interpretowane w ciąży (wyższy zakres norm).

Istotne jednak, żeby być w stałej kontroli u ginekologa oraz przeprowadzić badanie fizykalne zwracając uwagę na potencjalne źródło infekcji (górne i dolne drogi oddechowe, drogi moczowe, drogi rodne, próchnica), a także na powiększone węzły chłonne, powiększenie wątroby lub śledziony. Pomocne może być także wykonanie rozmazu ręcznego, ponieważ te wykonywane automatycznie nie są precyzyjne.

Jeżeli w badaniach kontrolnych oraz badaniu fizykalnym nie będzie niepokojących sygnałów można uznać, że stan ten jest fizjologicznie związany z ciążą.

Pozdrawiam serdecznie!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty