Problem z odchudzaniem przy niedoczynnoścI tarczycy

witam mam niedoczynność tarczycy leczę się od ok 8miesięcy wieczorem przyjmuję antykoncepcę kontracept nie mogę schudnąć co jest przyczyną dodam że pracuję tylko na noce po 10 godz czasami schodzę strasznie spuchnięta staram się trzymać jakąś dietę aczkolwiek duzo nie jadam proszę o pomoc tyje jak opętana poprostu z powietrza dodam że biorę eutyrox 150 i wszystko spada bradzo opornie mój endokrynolog to bagatelizuje pomocy mam dopiero 32 lata i jestem mamą dwujki dzieci pozdrawiam
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Mała ilość jedzenia w stosunku chociażby do podstawowego zapotrzebowania również zwalnia przemianę materii. Proponuję, żeby udała się Pani do dietetyka, który ułoży dla Pani odpowiednią dietę, z uwzględnieniem niedoczynności tarczycy. Warto też włączyć odpowiednie ćwiczenia (dużo siłowych), które pomogą zbudować masę mięśniowa i również przyśpieszą przemianę materii. Proponuję również zmienić endokrynologa, dobranie odpowiedniej dawki leku pomogą redukować kilogramy (nie, że od samego leku się chudnie, ale przy odpowiedniej diecie i ćwiczeniach jest łatwiej). Spuchnięcia to mogą być obrzęki podskórne, które często występują przy nieodpowiednio dobranej dawce leku.

0

Podstawowe zalecenia przy niedoczynności:
1. Jedz najlepiej 5 – 6 posiłków dziennie, aby podkręcić metabolizm, który jest spowolniony.
2. Pełnowartościowe białko także podkręca metabolizm pomagając spalać kalorie, poza tym dostarcza aminokwasów (szczególnie tyrozyny, która jest potrzebna do wytwarzania hormonu tarczycy tyroksyny T4). Zadbaj o to, aby w każdym posiłku znalazło się jedno ze źródeł pełnowartościowego białka: mięso, drób, jajka, ryby.
3. Najlepsze źródła węglowodanów, to produkty bogate w błonnik, czyli te z
grubego przemiału, a więc pełnoziarniste pieczywo, razowy makaron, chleb
graham, żytni. Także brązowy ryż oraz kasze – jaglana, pęczak, gryczana.
Istnieją także zalecenia mówiące o szkodliwości glutenu na tarczycę.
4. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie zmniejszające proces zapalny wywołany chorobą autoimmunologiczną! Włącz olej lniany, oliwę. Zalecany jest także olej kokosowy.
Unikaj olejów bogatych w kwasy omega 6 działające prozapalenie –
słonecznikowego, sojowego czy kukurydzianego.
ELIMINUJ
1. Soja i jej przetwory, mleko krowie i jego przetwory - te produkty działają
wolotwórczo i mogą pogłębiać niedoczynność tarczycy.
2. Surowa kapusta, brokuły, brukselka, rzodkiewki, kalafior, kukurydza,
orzeszki ziemne - również mogą pogłębić niedoczynność.
3. Jod – unikamy wód mineralnych jodowanych oraz suplementów
zawierających w swym składzie ten pierwiastek

Opcjonalna suplementacja może zawiewać: kwasy tłuszczowe Omega 3, selen, witaminy C i D lub zielona herbata

pozdrawiam
Justyna Marszałkowska-Jakubik
Centrum Dietetyczne Prolinea

0

Witam serdecznie!

Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie można uniknąć napadów głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli przyjdzie ochota na przekąski, proszę wybierać te niskokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Przy niedoczynnośći tarczycy zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Można go znaleźć np. w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.

Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska

0

Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.

Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty