Szanowna Pani, niedoczynności tarczycy rzeczywiście może towarzyszyć spowolniony metabolizm a co za tym idzie - tendencja do przybierania na wadze. Ograniczenie pokarmów nie jest najlepszą metodą na odchudzanie. Proszę pamiętać, że powinna być Pani pod stałą opieką lekarza endokrynologa, który dobierze odpowiedni sposób leczenia. Warto skonsultować swój problem z dietetykiem, który dopasuje Pani jadłospis pod względem ilościowym i jakościowym oraz uwzględnieniem przyczyny niedoczynności.
Pozdrawiam
Witam serdecznie!
Zapotrzebowanie energetyczne zależy m.in. od płci, wieku, wzrostu, masy ciała, aktywności fizycznej i stanu zdrowotnego. Ciężko bez tych danych ustalić prawidłową kaloryczność diety. Poniżej podam kilka istotnych wskazówek dotyczących prawidłowego żywienia, szczególnie dla osób z niedoczynnością tarczycy.
1. Regularne 5-6 posiłków dziennie o stałych porach co około 2-3h. Dzięki temu uniknie można uniknąć napadów głodu.
2. Proszę pamiętać o śniadaniu które daje energię na cały dzień. Obiad powinien stanowić danie główne, a kolacja (nie później niż 2h przed snem) lekkie i niskokaloryczne.
3. Jeśli przyjdzie ochota na przekąski, proszę wybierać te niskokaloryczne tj. owoce, warzywa, jogurty naturalne. Najwięcej ukrytych kalorii jest w daniach typu fast-food i słodyczach. Np. jeden pomidor to około 30 kcal, a jeden 50 g batonik może mieć około 200 kcal.
4.Warto zwiększyć aktywność fizyczną np. przez częste spacery, jazdę na rowerze czy ćwiczenia gimnastyczne.
5. Przy niedoczynnośći tarczycy zalecam dietę z eliminacją substancji goitrogennych- wolotwórczych (strączkowe suche, kapusiowate tj. brokuły, kalafior, kapusta, rzepa, kalarepa). W celu zmniejszenia ilości tych substancji, proszę gotować bez przykrycia, ponieważ ulatniają się z parą wodną. Polecam: sałaty, szpinak, szparagi, cukinie, dynie, paprykę- słodka/ostra, pieczarki, ogórki, fasolki szparagowe, pomidory.
6. Źródłem węglowodanów w diecie powinny być produkty pełnowartościowe tj. pieczywo razowe, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty.
7. Polecam również zwiększyć ilość jodu, ponieważ odgrywa istotną rolę w niedoczynności tarczycy. Można go znaleźć np. w rybach morskich (np.dorsz) lub wodach jodowanych.
8. Jeśli chodzi o płyny (woda, herbata, zupy itp), to zalecam około 2l/ dzień.
Po wskazówki i przepisy dietetyczne zapraszam na moją stronę http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
dietetyk Patrycja Sankowska
Przy niedoczynności tarczycy dieta jest bardzo istotna. Z jadłospisu najlepiej wykluczyć kapustę, kalafior, brukselkę, rzepę, brukiew, strączki (fasolę, groch, soję), a także cukry proste (słodycze, cukier, miód, dżemy), żywność mocno przetworzoną i fast foody. Należy zadbać o odpowiednią podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.
Pozdrawiam,
k.wawrzyniak@odzywiajsiezdrowo.pl
www.odzywiajsiezdrowo.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Odchudzanie 18-latki z niedoczynnością tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jak schudnąć 25 kg przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść, aby schudnąć przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Problemy z wagą przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jakie odżywianie przy niedoczynności tarczycy w wieku 20 lat? – odpowiada Natalia Ulewicz
- Niedoczynność tarczycy, sucha skóra, problemy z zaparciami – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Skuteczna dieta przy niedoczynności tarczycy u 20-latki – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Zdrowe odchudzanie przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Co jeść przy niedoczynności tarczycy? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Odchudzanie przy niedoczynności tarczycy u 52-latki – odpowiada Mgr Alicja Golonka