Prośba o interpretacje wyników - Hashimoto czy zapalenie tarczycy?

Witam, kilka dni temu miałam robione usg tarczycy i lekarz, który je wykonywał, podejrzewa zapalenie tarczycy lub Hashimoto. Oto wyniki moich badań: CRP 1,0 mg/dL przy normie 0,1-0,5, FT3 4,98 pmol/l przy normie 3,67-10,43, FT4 8.,6 pmol/l przy normie 7,5-21,0, TSH 5,56 uIU/mL przy normie 0,34-5,60, Anty TPO 600,5 IU/ml przy normie 0,0-35,0. Bardzo proszę o interpretację.

KOBIETA, 22 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Z badań wynika, że ma Pani chorobę Hashimoto - obraz w usg, charakterystyczne podwyższone miano przeciwciał anty-TPO. Hormony są w normie, ale na granicy przejścia w niedoczynność tarczycy. Proszę pozostawać pod stałą kontrolą endokrynologa, pewnie z czasem konieczne będzie leczenie, gdyż choroba prowadzi do rozwoju niedoczynności tarczycy.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty