Zapytaj lekarza

7 4 0 , 9 2 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Proszę o interpretację wyników badania morfologii u 2-letniej dziewczynki

Morfologia krwi: WBC 8,8 [3,5 - 12], NEUT 3,1, NEUT% 35,6 [35 - 55], LYMPH 5,4, LYMPH% 61,1 [20 - 42], MXD 0,3, MXD% 3,3 [0 - 15], RBC 4,53 [3,5 - 5], HGB 11 [11 - 15,2], HCT 33 [32 - 44,5], MCV 72,8 [76 - 98], MCH 24,3 [25 - 34], MCHC 33,3 [32,2 - 36,8], RDW-SD 34,4, PLT 248 [140 - 440], PDW 13,6 [9 - 17], MPV 11,1 [9 - 13], P-LCR 36,8 [13 - 43]. Rozmaz mikroskopowy: pałeczkowate 1%, podzielone 9%, kwasochłonne 1%, limfocyty 89%.
ponad rok temu

Parenting.pl

Parenting.pl to nowoczesny portal przeznaczony przede wszystkich dla obecnych i przyszłych rodziców, ale również dla osób zainteresowanych tematyką związanych z rozwojem i zdrowiem dziecka. Serwis posiada bogatą bazę treści.

Redakcja abcZdrowie
82 poziom zaufania

Witam!

Podwyższony jest odsetek limfocytów w rozmazie krwinek białych. Najczęstszą (choć nie jedyną) przyczyną takiego odchylenia jest infekcja wirusowa. Nie wiem z jakiego powodu wykonywana była morfologia, dlatego trudno mi odnieść się do wyników badań.

Niskie (w dolnej granicy normy) jest także stężenie hemoglobiny i objętość krwinki czerwonej. Jest to często spotykana sytuacja u dzieci w wieku Pani córeczki, dlatego nie należy się niepokoić.

Oczywiście wynik morfologii powinien być przedstawiony lekarzowi, który zlecił wykonanie badania.

Pozdrawiam.

Redakcja abcZdrowie.pl to zespół doświadczonych i zaangażowanych osób, z których wielu to eksperci z dziedziny medycyny, dla których dbałość o zdrowie to priorytet.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy