Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Proponuje udać się do lekarza otolaryngologa. Po badaniu będzie można określić odpowiednie postępowanie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka może być przyczyna tego ciągłego kataru u 28-latki? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak wyleczyć ten przewlekły katar? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy przewlekły katar i kichanie należy skonsultować z lekarzem? – odpowiada Dr n. med. Jacek Myć
- Co może być przyczynę przewlekłego kataru? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Spływanie kataru do gardła od co najmniej sześciu lat – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Wodnisty katar każdego lata – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Całoroczny katar i kichanie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co może oznaczać ciągły katar? – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Katar sienny u alergika i zapalenie zatok – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Czy można iść do dentysty, mając katar? – odpowiada Lek. dent. Konstanty Sławecki
artykuły
Koronawirus w Polsce. Alergicy boją się kichać w miejscach publicznych. Ludzie podejrzewają u nich koronawirusa
Wiosna jest trudnym czasem dla większości alergikó
Alergiczny katar
Pyłki (obraz mikrokopowy), czyli stan zapalny błon
Leczenie alergii pyłkowej
Kichanie, wodnisty katar i zatkany nos to objawy,