Zapytaj lekarza

7 3 6 , 7 3 3

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Ryzyko ciąży przy stosowaniu globulki plemnikobójczej i prezerwatywy

Dzień dobry! Podejrzewam, że mam problem. Ostatni raz miesiączkę miałam 20 grudnia 2012r. I współżyłam z chłopakiem 26,27,29 grudnia i pierwszego stycznia. Prawdopodobnie miałam dni płodne, bo mój cykl trwa 24 dni. Zabezpieczaliśmy się dwoma środkami. Ja globulką pantex oval n, a mój chłopak prezerwatywą durex extra safe. Boję się że chłopak miał we mnie wytrysk, ale on stanowczo zaprzecza, choć mam mdłości, które pojawiły się 28 grudnia. Mam bóle brzucha, tak jak przy okresie. Zaznaczę jeszcze, że przyjmuję gynalgin na zapalenie pochwy od 2 stycznia. Czy mogłam zajść w ciążę?:( Proszę o pomoc.

KOBIETA, 19 LAT ponad rok temu

Naturalne metody unikania ciąży

Witam serdecznie, opisywane objawy wystąpiły u Pani zdecydowanie za wcześnie od daty ostatniej miesiączki, by mogły być objawem ciąży. Przy Pani cyklach owulacja przypada mniej więcej na 30 grudnia, co oznacza, że do zapłodnienia mogłoby dojść właśnie tego dnia. Opisywane dolegliwości mogą być objawem rozpoznanego u Pani zapalenia dróg rodnych. Dodatkowo, na podstawie Pani opisu można stwierdzić, że ryzyko ciąży jest znikome. Jeżeli prezerwatywa była założona poprawnie i nie doszło do jej mechanicznego uszkodzenia, to nawet jeżeli doszło do wytrysku, ryzyko ciąży nadal pozostaje niewielkie. Pozdrawiam

Lekarz w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. Witolda Orłowskiego w Warszawie.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy