Zapytaj lekarza

7 3 7 , 1 1 2

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Senność, wypadanie włosów a poziom hormonów tarczycy

Witam, mam 20 lat, ważę 53 kg, jestem kobietą. Dziś odebrałam wyniki TSH, ft3 i ft4. Proszę o ich interpretacje: ft3 - 3,00 pg/ml norma (2,3-4,2), ft4 - 1,33 ng/dl norma (0,89-1,76), TSH- 3,221 ulU/ml (norma 0,550-4,780). Moje objawy to: senność, wypadnie włosów, sucha skóra szczególnie wokół oczu, zaparcia i stała nerwowość. Czy powinnam przyjmować jakieś hormony? Dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam
KOBIETA, 21 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Sugerowałbym Pani oznaczenie przeciwciał antyTPO i aTG. Czasami podwyższone miano przeciwciał (autoimmunologiczne zapalenie tarczycy) poprzedza wystąpienie zaburzeń hormonalnych i może dawać objawy kliniczne, tak jak w Pani przypadku. Proszę skontaktować się z endokrynologiem, który po rozmowie z Panią i zbadaniu Pani zadecyduje o zastosowaniu leczenia. Średnie TSH u osób zdrowych w Pani grupie wiekowej wynosi ok. 1,5, ale jest to średnie. Jeśli planuje Pani ciążę, to należy już teraz zastosować leczenie, aby TSH obniżyć

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy