Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
a jaki jest wynik testu ze skory. proponuje udac się do lekarza alergologa, sadzę ze odczulanie jest mozliwe.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy przy tak niskim poziomie uczulenia na roztocze konieczne jest odczulanie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Konieczność odczulania córki, która jest uczulona na większość drzew – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak odczytać wyniki panelu alergenów pediatrycznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podejrzenie alergii na roztocza i stosowanie syropu Xyzal – odpowiada Milena Lubowicz
- Wynik badania na uczulenie na jad pszczoły – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jak postępować przy bardzo silnym uczuleniu? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jak można rozpoznać przyczynę uczulenia? – odpowiada Aleksandra Koloch-Głowacka
- Czy podane objawy mogą świadczyć o uczuleniu na jad pszczeli? – odpowiada Lek. Agnieszka Jankowska
- Co oznaczają wyniki badań alergologicznych? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
IgE całkowite - charakterystyka, wskazania, przebieg badania
Badanie IgE całkowite to jedno z głównych badań wy
40 proc. Polaków doświadcza objawów alergii sezonowych. Badanie Biostat dla WP
Aż 45 proc. respondentów nie udaje się do lekarza
Działanie preparatów odczulających
Podczas pierwszego kontaktu z cząsteczką alergenu