Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jakie badanie krwi? IgE swoiste dla jadów np osy, pszczoły?? Trzeba odwiedzić dermatologa i alergologa może leczenie problemu jest za krótkie..
Może proszę się udac do Szpitala zakażnego
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak postępować przy uczuleniu na jady owadów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy na jad pszczeli i osy – odpowiada Magdalena Mroczek
- Jak postępować przy bardzo silnym uczuleniu? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Co oznacza wynik tych testów alergologicznych? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Atopowe zapalenie skóry a wstrząs anafilaktyczny – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Skutki użądlenia przez pszczołę u osoby uczulonej na jad – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Obrzęk obok krtani po ugryzieniu w szyję – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Wynik badania na uczulenie na jad pszczoły – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wynik testów z krwi na jad osy, pszczoły i szerszenia i test BRT – odpowiada Aleksander Ropielewski
artykuły
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią
Najbardziej jadowite owady w Polsce. Użądlenie może być śmiertelnie niebezpieczne
Użądlenie przez osę, pszczołę lub szerszenia może
Działanie preparatów odczulających
Podczas pierwszego kontaktu z cząsteczką alergenu