Dzień dobry
Bezpieczne i zdrowe odchudzanie to około 1kg tygodniowo. Należy wprowadzić racjonalną dietę. W tym momencie posiadam zbyt mało informacji na Pani temat, aby ustalić konkretny jadłospis. Skuteczna dieta powinna być dobrana pod względem Pani zapotrzebowania energetycznego. Musiałabym zebrać wywiad żywieniowy i zdrowotny. Jeżeli byłaby Pani zainteresowana zachęcam do kontaktu drogą mailową. Z pewnością jednak powinna Pani skupić się na regularności posiłków (5 posiłków dziennie w odstępach ok. 3h), bez dodatkowego dojadania pomiędzy wyznaczonymi godzinami.
Dzień należy zaczynać od pełnowartościowego śniadania. W ten sposób od rana pobudzamy swój organizm do działania, przyspieszamy przemianę materii i każdy kolejny posiłek będzie lepiej trawiony. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ważne, aby posiłek był pełnowartościowy, bogaty w węglowodany złożone, które stanowią główne źródło energii. Polecam produkty pełnoziarniste, które są wolno trawione, stopniowo uwalniają glukozę do krwiobiegu, nie następuje gwałtowny skok cukru, a my na długo odczuwamy sytość. Takie śniadanie poprawi również koncentrację, samopoczucie i zniweluje senność. Ważnym składnikiem śniadania jest także białko, ponieważ na jego strawienie organizm zużywa spore ilość energii. Pamiętajmy także o owocach i warzywach. Dostarczą one niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Kolejne posiłki powinny być zjadane w odstępach około 3h. Nie powinniśmy dopuszczać do wielkiego głodu. W przeciwnym wypadku po powrocie do domu ,,opróżnimy pół lodówki’’. Spożywanie dużych porcji przyczynia się do gwałtownego wydzielaniu insuliny, która sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Ostatni posiłek należy spożywać ok. 2-3h przed snem. Nie trzymajmy się stereotypowej godziny 18:00 przeznaczonej na ostatni posiłek, ponieważ chodząc późno spać i tak skusimy się na niezdrową przekąskę. Kolacje powinny być dość lekkie i nie zawierać dużej ilości węglowodanów.
Powinna Pani również pić od 1,5 do 2 litrów wody dziennie, najlepiej pomiędzy posiłkami, aby zapewnić wystarczającą ilość płynów w organizmie. Należy unikać potraw smażonych i tłustych oraz żywności typu fast food. Można dowolnie stosować przyprawy i zioła aromatyczne, ale ograniczać sól.
Unikamy również cukru, słodyczy a także żywności silnie przetworzonej typu instant, parówki, pasztety itp. Należy czytać etykiety. Zawsze należy zwracać uwagę nie tylko na wartość kaloryczną, ale także na zawartość tłuszczów nasyconych, cukrów i sprawdzać, czy produkt zawiera mało sodu.
Wprowadzi Pani w życie wszystkie moje zalecenia. Mam nadzieję, że przyniesie to pożądane efekty.
Jeżeli chciałaby Pani podejść do sprawy jeszcze bardziej profesjonalnie to proponuje ułożenie indywidualnej diety. Wymaga to jednak zebrania wywiadu żywieniowego i zdrowotnego. W tym celu zaprosiłabym Panią na konsultację dietetyczną. Pacjentów przyjmuję w Warszawie. Jeżeli nie jest Pani z Warszawy prowadzę również konsultacje i układam diety online.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia indywidualnej diety zachęcam do kontaktu:
joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk
Blogi:
wp fitness
https://joanna-wasiluk.fitness.wp.pl/
Kafeteria.pl
https://joanna-wasiluk.kafeteria.pl/
Instagram:
https://www.instagram.com/joanna_dudziec_wasiluk/?hl=pl
ABC zdrowie
https://ranking.abczdrowie.pl/d/joanna-wasiluk-dudziec-dietetyk-warszawa-31668
Witam,
To trudno określić. Wszystko zależy od organizmu. Zazwyczaj zalecam pacjentom taką dietę, by tracili 0,5kg tygodniowo - u jednych faktycznie masa ciała spada książkowo, u niektórych początkowo wcale - i nagle rusza. Musiałabym przeprowadzić z Panią bardzo szczegółowy wywiad dotyczący stanu zdrowia i sposobu odżywiania. Najlepiej nie skupiać się na "cyferkach" tylko dać sobie i swojemu organizmowi czas. Proszę pamiętać, że nadmierny stres związany z odchudzaniem i zafiksowanie się na punkcie diety może wpływać niekorzystnie na zdrowie.
Warto rozpocząć od obliczenia poziomu całkowitej przemiany materii i ustalenia deficytu energetycznego (poziom spożywanej energii nie może być niższy niż podstawowa przemiana materii). Następnie należy rozłożyć kilokalorie na posiłki i wliczać wszystko, co się na dany posiłek spożyło. Należy zwrócić uwagę na to, by dieta obfitowała w zdrowe produkty i dostarczała wszystkich składników odżywczych w odpowiedniej ilości. Jeżeli potrzebuje Pani pomocy, zapraszam do kontaktu.
www.prostoizdrowo.pl
prostoizdrowodiet@gmail.com
Pozdrawiam,
mgr Joanna Sosnal
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób mogę trochę schudnąć? [PORADA EKSPERTA] – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co jeść, aby zrzucić tyle kilogramów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak schudnąć 12 kilogramów? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak skutecznie schudnąć z dodatkowych kilogramów po ciąży? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- W jaki sposób schudnąć z brzucha i nóg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak można schudnąć 10 kg? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co takiego mogę zrobić, żeby schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Dzięki jakim sposobom mogę schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką dietę wybrać, by skutecznie schudnąć? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jaką dietę zastosować u 44-latki żeby schudnąć? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Jak przyspieszyć metabolizm? Dieta i ćwiczenia
Jak przyspieszyć metabolizm? To pytanie zadaje sob
Deficyt kaloryczny - co to jest, jak wyliczyć deficyt kaloryczny, ile kalorii jeść, żeby schudnąć
Deficyt kaloryczny to element, bez którego utrata
Odchudzanie - produkty wspomagające, dieta i aktywność fizyczna
Odchudzanie, czyli działania skoncentrowane na utr