Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
W przypadku uczuleń na leki nie ma możliwości leczenia tego problemu. Stosuje się po prostu niepodawanie ich i szukanie leczenia zastępczego/optymalnego, które nie powoduje uczulenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wstrząs anafilaktyczny po penicylinie a spożywanie serów pleśniowych – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Czy możliwe było wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Czy kwas hialuronowy może spowodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada
- Czy glikokortykosteroidy mogą powodować wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Czy mogę dostać wstrząsu anafilaktycznego? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Stosowanie Duomoxu po wstrząsie anafilaktycznym – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wstrząs anafilaktyczny a stosowanie adrenaliny – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Czy mógł to być wstrząs anafilaktyczny? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Czy testy płatkowe często powodują wstrząsy anafilaktyczne? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Kiedy poczuję się lepiej po wstrząsie anafilaktycznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
artykuły
Wstrząs anafilaktyczny (anafilaksja) - przyczyny, objawy, leczenie
Anafilaksja to ciężka, zagrażająca życiu reakcja a
Przez alergię żyje w ciągłym strachu o swoje życie. Lekarze nie mogą ustalić, co uczuła kobietę
Emma żyje w ciągłym strachu, bo wie, że w każdej c
Wstrząs anafilaktyczny nie jest przeciwwskazaniem do podania drugiej dawki szczepionki przeciw COVID-19?
Wyniki najnowszych badań wskazują, że osoby, u któ