Zapytaj lekarza

1 , 0 3 4 , 2 6 1

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wynik badań hormonalnych zleconych przez endokrynologa w związku ze staraniem o dziecko

Witam, Bardzo proszę o opinię odnośnie poniższych wyników. Staramy się o dziecko i endo zlecił poniższe badania - wszystkie w 22 dc. Mam zdiagnozowane hashimoto (TSH pomiędzy 1.7-2.9) i podejrzenie PCOS FSH - 6,5 mIU/ml LH - 21,1 mIU/ml estradiol - 45 pg/ml prolaktyna - 14,8 ng/ml progesteron - 0,590 ng/ml testosteron - 24,27 ng/dl DHEA-S04 - 192,5 ug/dl ACTH - 10,36 pg/ml kortyzol - 5,67 ug/dl glukoza po obc (75g) - 84,5 / 73,8 / 101 mg/dl insulina po obc (75g) - 6,59 / 14,46 / 30,32 ulU/ml
KOBIETA, 28 LAT ponad rok temu

Najlepszy moment na zajście w ciążę

Interpretacja badań należy do lekarza zlecającego- normy są różne dla różnych laboratoriów i trudno je zinterpretować. Poza tym LH i FSH wykonane w 22 d.c nie jest diagnostyczne. Sama prolaktyna to za mało- trzeba wykonać test czynnościowy.

Doświadczona specjalistka w dziedzinie ginekologii i położnictwa. Specjalizuje się w leczeniu nietrzymania moczu i atrofii pochwy. Wykładowca Laser and Health Academy.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Ważne tematy