Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 2 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badania krwi a marskość wątroby

Witam. Podaje wyniki badania krwi i prosze o odpowiedz czy na podstawie tych wynikow mozna wnioskować o marskosc watroby oraz o stadium jej zaawansowania? Ponieważ badania były wykonane na Ukraine, w nawiasie podaje normy. Bilirubina całkowita 51,7 µmol/l (< 18,7), Bilirubina bezpośrednia 32,3 µmol/l (< 3,4), Próba tymolowa 1,2 (< 10,2), Cholesterol całkowity 9,37 mmol/l (< 5,2), Amylaza 117,5 j/l (< 100), AspAT 100 j/l (<37), ALAT 60 j/l (< 41), FA 158 j/l (<128), GGT 196 j/l (norma 11-61).
MĘŻCZYZNA, 40 LAT ponad rok temu

Szczepienia przeciwko WZW A

Lek. Tomasz Budlewski
79 poziom zaufania

Na podstawie powyższych wyników można stwierdzić uszkodzenie wątroby prawdopodobnie na tle alkoholowym, ale nie można twierdzić o marskości. Proponuję udać się w pierwszej kolejności do lekarza rodzinnego, po badaniu będzie można określić dalsze postępowanie.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy