Zapytaj lekarza

7 4 2 , 7 0 8

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wyniki badania tarczycy u 35-latki

Wyniki badania tarczycy. Proszę o interpretację lekarza endokrynologa. Wyniki mieszczą się w normie, ale TSH jest stosunkowo niskie, gdy fT3 i fT4 są dokładnie po środku zakresu referencyjnego. TSH: 1.225 uIU/ml (zakres: 0.550-4.780), fT3: 3.27 pg/ml (zakres: 2.30-4.20) fT4: 1.35 ng/dl (zakres: 0.89-1.76) Z góry dziękuję za interpretacje inne wskazania, jak dalej się diagnozować (inne badania laboratoryjne), czy jest podejrzenie jakiejś choroby tarczycy.
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Problemy hormonalne kobiet

Szanowna Pani,

Wynik są prawidłowe. Średnie TSH w Pani grupie wiekowej wśród osób zdrowych wynosi ok. 1,5, a więc niektóre osoby mają 1, a inne 2. Czynność hormonalna Pani tarczycy jest więc prawidłowa, więc nie powinna mieć Pani powodów do niepokoju. Jeśli w Pani rodzinie ktoś miał guzki w tarczycy, to warto dodatkowo wykonać jeszcze usg tarczycy.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy