Wyniki morfologii a anemia

Witam mam pytanie ponieważ ostatnio zroniłam sobie badanie morfologi i chciała bym wiedzieć czy mam anemie a wynik jest taki ; LEUKOCYTY 5,3 tys/ul(38-10),Erytrocyty 4,67 mln/ul *(3.70-5,10),Hemoglobina 11,4 g/dl* (12,0-16,0),Hematokryt 36,0 %*(37,0-47,0),MCV 77 fl* ( 80-99), MCH 24,42 pg* (27,00-35,00), MCHC 31,70 g/dl*( 32.00-37,00) , Płytki krwi 248 tys/ul* (140- 440),Limfocyty % 33 %* (20-45), Limfocyty
KOBIETA, 34 LAT ponad rok temu

Badania krwi - stężenie białka całkowitego

Białka są odpowiedzialne głownie za utrzymanie objętości krwi krążącej, transport wielu substancji, także odporność immunologiczną i zapalną. Więcej o białkach opowie lek. Łukasz Kowalski.

Dzień dobry,

Proszę koniecznie oznaczyć sobie stężenie żelaza we krwi, ferrytyny oraz transferyny. Ma Pani zbyt niski poziom hemoglobiny, przy jeszcze prawidłowej liczbie erytrocytów, a niskie MCV, czyli zbyt mała objętość krwinki najprawdopodobniej wynika z niedoboru żelaza. Warto udać się do lekarza, który zleci te badania i zaleci Pani odpowiednie postępowanie lecznicze.

Pozdrawiam serdecznie.

dr n. med. Marek Derkacz

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty