Zapytaj lekarza

7 4 2 , 8 1 5

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Wypadanie włosów i badanie poziomu hormonów tarczycy

Witam, ostatnio bardzo wypadają mi włosy, byłam z tym u dermatologa i dostałam preparat do wcierania na głowę, ale robiłam również badania na tarczyce i wyszło TSH 5.08 (0,27-4,2) FT4 15.49 (11,971-21,882). Czy to jest prawidłowe, czy z takim wynikiem trzeba iść do lekarza? Czy wypadanie włosów ma coś z tym wspólnego? Dodam że w badaniu morfologii mam nadpłytkowość.
KOBIETA, 20 LAT ponad rok temu

Hormony a zachowanie

Dzień dobry,

Warto, aby skontaktowała się Pani z endokrynologiem. TSH jest za wysokie, co wskazuje najprawdopodobniej na niedoczynność tarczycy (subkliniczną lub jawną). Warto udać się do lekarza, który zaleci dalsze badania, obejrzy tarczcę w usg i przepisze Pani odpowiednie leki. Wypadanie włosów może wynikać z zaburzeń funkcji tarczycy. Jeśli w morfologii ma Pani również niskie MCV lub w dolnej normie, to warto również oznaczyć sobie stężenie żelaza we krwi.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek Derkacz

Specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog i endokrynolog. Autor oraz współautor ponad 140 artykułów i doniesień zjazdowych. Laureat plebiscytu Lekarz Roku 2016 Dziennika Wschodniego. Członek Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Diabetologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej.
0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy