Zapytaj lekarza

7 4 0 , 7 5 0

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Zapalenie błony śluzowej żołądka w stopniu niewielkim

Witam, po wykonanej gastroskopii stwierdzono u mnie zapalenie blony sluzowej zoladka w stopniu niewielkim oraz helicobacter pyroli. Bralam przez 7 dni amoksiklav 2x1 oraz metronidazol 2x2 i controloc oraz famogast. Czy terapia antybiotykami nie trwala za krotko? Co w przypadku jezeli nie udalo sie wyleczyc hp?
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Wskazania do gastroskopii

Gastroskopia to badanie, które służy ocenie stanu układu pokarmowego. Czy wiesz, jakie są wskazania do wykonania tego zabiegu? Obejrzyj film i zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.

Witam.

Tak. Terapia była zbyt krótka. Obecnie, w zależności od schematu, zaleca się leczenie 10-14 dniowe.
Przy zastosowanym u Pani schemacie leczenie powinno trwać co najmniej 10 dni.
Z tym, że sam schemat leczenia też nie był do końca prawidłowy.
Nie rozumiem po co był włączony Famogast? Ja raczej dołączyłbym jako czwarty lek Enterol.

Teraz należałoby sprawdzić czy leczenie nie było jednak skuteczne np. oznaczając antygen H. pylori w kale.

Jeśli leczenie okaże się nieskuteczne to należy powtórzyć eradykację wg któregoś z aktualnie zalecanych schematów.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy