Właściwie szynka wędzona w ogóle nie jest wskazana w ciąży - ze względu na obecność dymu wędzarniczego, który jest źródłem wielu szkodliwych związków. Jeżeli jednak została ona dobrze uwędzona i była przechowywana w lodówce to prawdopodobieństwo rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów jest niewielkie. Radziłabym wziąć probiotyki, które będą działać antagonistycznie do ewentualnie zawartych w produkcie bakterii i mogą złagodzić objawy potencjalnego zatrucia pokarmowego. Gdyby poczuła się Pani źle proszę się także udać do lekarza, a nie liczyć na przeczekanie, gdyż na tak wczesnym etapie ciąży nawet zwykłe zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne i zalecane jest leczenia pod nadzorem lekarza.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaka jest szansa, że uda się uniknąć zakażenia? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy mogło dojść do zatrucia w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Co oznaczają problemy z trawieniem w 25. tygodniu ciąży? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Zawroty głowy, mdłości i problemy z jedzeniem w 9 tygodniu ciąży – odpowiada Lek. Beata Wańczyk-Dręczewska
- Czy w tym przypadku istnieje duże prawdopodobieństwo, że jestem w ciąży? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
10 zaskakujących sposobów, żeby zajść w ciążę
Czy ciąża bez stosunku jest możliwa? Większość pow
Trafiają do szpitala prosto z urlopu. "Chorują ekstremalnie ciężko, choć są młodzi"
Nie tylko eksperymenty z egzotyczną kuchnią potraf
Jedzenie wczorajszego makaronu i ryżu może zabić. Rozwijają się na nich bakterie B.cereus
Nie lubisz marnować jedzenia i zdarzyło ci się zje