Zapytaj lekarza

7 4 2 , 2 2 4

odpowiedzi udzielonych przez naszych ekspertów

Rzetelnie + Bezpiecznie + Bezpłatnie

Złamanie kości przedramienia u dziecka a przedwczesne zdjęcie gipsu

Witam, mój syn 6-letni złamał kość prawego przedramienia S52.4 Leczenie-repozycja zamknięta, szyna ramienno-dłoniowa na tydzień. Po tym czasie gips na 4tyg. Po ściągnięciu gipsu ręka nadal go bolała więc znowu założono szynę na 2 tyg. Teraz jak byłam w kontroli był inny lekarz (ordynator szpitala) i był bardzo zdziwiony ze syn miał tak szybko zdjęty ten gips! Mówił że 8 tyg gipsu powinno być. Szyna została zdjęta. Chciałam się dowiedzieć kto ma racje? CZy faktycznie gips był zbyt krótko noszony?
KOBIETA, 38 LAT ponad rok temu

Bóle kręgosłupa

Spędzamy zbyt wiele czasu w pozycji siedzącej. Prowadzi to do bólu pleców. Warto wstać,przejść się. Zredukujemy wtedy dolegliwości bólowe kręgosłupa.

Kwestia długości założenia gipsu - jest sprawą indywidulana i zależy od tempa zrostu danej kości oraz organizmu
średni czas zrostu kości u dzieci 4-6 tygodni
u dorosłych 6-8 tygodni.

Zarazem okres ten może wynosić i znacznie dłużej - w zależnosci od szybkości zrostu

Zrost ocenia się na podstawie RTG kontrolnego
Często u dzieci niewykonuje się zdjęcia oceniającego zrost po okresie noszenia gipsu - przyjmując - jego dokonanie (bardzo rzadko u dzieci nie dochodzi do zrostu)

Ocena retrospektywna jest ocena teoretycznie łatwiejsza (ponieważ mamy ogląd sytuacji wcześniejszych postępowań)

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty
Ważne tematy