Alergia na gluten a odpowiednie działania

Witam serdecznie, mam pytanie dotyczące nietolerancji pokarmowej. Mam alergię między innymi na pszennice, gluten, kukurydze, mleko, jajka itd i chcialabym wiedzieć czy to na całe życie?? O nietolerancji dowiedziałem się w grudniu ubiegłego roku, przez 6 miesiecy stosowalam sie do diety, wykluczylam również cukier, w maju tego roku zaczęłam jeść wszystko. I caly czas martwię sie o to że jeśli mój organizm nie tolerował tak wiele czy teraz juz radzi sobie ze strawieniem tego? Dziękuję za odpowiedź
KOBIETA, 30 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Sugerowałabym Pani konsultacje z dobrym alergologiem lub dietetykiem alergologicznym. Opisana przez Panią nietolerancja (badana za pomocą badań typu FoodDetective, ImmuPro, MRT) z punktu widzenia medycyny i środowiska naukowego nie istnieje. Być może cierpi Pani na alergie typu III (IgG zależne) - ale ich diagnostyka na dzień dzisiejszy nie jest możliwa (można stwiedzić, że istnieje - ale nie można wiarygodnie wykazać na co). Zapewne zatem stosowana przez Panią dieta nie była i nie jest niezbędna. Jeżeli natomiast istnieją jakieś objawy z powodu których została Pani namówiona na wykonanie badań najlepiej przedstawić je sprawdzonemu profesjonaliście - gdyż być może jest to coś, co naprawdę można wyleczyć.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty