Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Sugerowałabym Pani konsultacje z dobrym alergologiem lub dietetykiem alergologicznym. Opisana przez Panią nietolerancja (badana za pomocą badań typu FoodDetective, ImmuPro, MRT) z punktu widzenia medycyny i środowiska naukowego nie istnieje. Być może cierpi Pani na alergie typu III (IgG zależne) - ale ich diagnostyka na dzień dzisiejszy nie jest możliwa (można stwiedzić, że istnieje - ale nie można wiarygodnie wykazać na co). Zapewne zatem stosowana przez Panią dieta nie była i nie jest niezbędna. Jeżeli natomiast istnieją jakieś objawy z powodu których została Pani namówiona na wykonanie badań najlepiej przedstawić je sprawdzonemu profesjonaliście - gdyż być może jest to coś, co naprawdę można wyleczyć.
A czy po półrocznej przerwie i powrocie do normalnego odżywiania pojawiły się jakieś dolegliwości? Problemy z bólami brzucha, wysypka na skórze, problem z wypróżnieniami? Jeżeli tak to proponowałabym wrócić do diety eliminacyjnej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badania krwi przy alergii na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Cera alergiczna a odpowiednie działania – odpowiada Urszula Forenc
- Jak można potwierdzić alergię na gluten? – odpowiada mgr Joanna Arciszewska
- Nietolerancja glutenu a spożycie ryb – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Podejrzenie nietolerancji glutenu – odpowiada Mgr Marzena Wiśniewska
- Nietolerancja pokarmowa na gluten pszeniczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Eliminacja glutenu u dziecka z autyzmem – odpowiada Mgr Justyna Piątkowska
- Nietolerancja pokarmowa na mleko krowie – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Nietrzymanie stolca i odruchy wymiotne a alergia na gluten – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy rzeczywiście gluten jest taki szkodliwy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
artykuły
Lato sprzyja alergiom pokarmowym. Ostrzegają przed fatalnym błędem
Coraz więcej osób, podejrzewając alergią pokarmową
Diagnostyczna dieta eliminacyjna - na czym polega i kiedy stosować?
Diagnostyczna dieta eliminacyjna dedykowana jest p
Testy na nietolerancję pokarmową - hit czy kit?
Testy wykrywające nietolerancje pokarmowe, kiedyś